OVO NAM EU SPREMA: Ko neće vakcinu, ne može u kafić i bioskop

Autor:

Vesti

08.02.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcinisani će imati posebne privilegije, dok će oni drugi biti izopšteni iz društvenog života

RepublikaFoto: Tanjug
Kancelarka: Ko ne želi da se vakciniše, neće moći da radi neke stvari

Gore je nego što smo mislili. Evropska unija sprema gotovo potpunu izolaciju onih koji ne budu vakcinisani protiv koronavirusa.

Do pre nekoliko dana pominjali su se samo KOVID pasoši, bez kojih, kako se spekulisalo, neće biti moguća putovanja i odlasci na letovanje, zimovanje. Uz to, avio-kompanije su najavljivale da će ulazak u avion uslovljavati potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom. Konačno, pojedini svetski bogataši vlasnici globalnih korporacija pretili su zaposlenima da će u kancelarijama moći da rade samo vakcinisani.

DUGAČAK SPISAK

Stvar je, međutim, kako pišu nemački mediji, pozivajući se na reči Angele Merkel, izmakla kontroli. Kancelarka nije direktno najavila dodatne restrikcije za nevakcinisane, ali se u Nemačkoj njene reči tumače kao najava toga da će samo oni koji prime vakcinu i o tome imaju potvrdu biti primani u kafiće, restorane, bioskope, pozorišta, pa čak i na utakmice, koncerte. Ovi drugi, shodno tome, biće žigosani i izopšteni iz društvenog života.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Merkelova je, komentarišući to što neki odbijaju vakcinaciju, poručila:

- U redu, ko to ne želi, možda neće moći da radi neke stvari.

Šta će biti uskraćeno nevakcinisanim

- putovanja

- odsedanje u hotelima

- ukrcavanje u avione

- rad iz kancelarije

- sedenje u kafićima i restoranima

- odlazak u bioskop, pozorište

Time je, manje-više, nedvosmisleno ukazala na stav Nemačke da će postojati povlastice za vakcinisane i ograničenja za one koji to odbiju. Znajući koliki je uticaj Nemačke na ostale EU zemlje, jasno je u kom će smeru postupati Evropa. Posebno zato što se zna da su i mnoge druge države unutar EU same za sebe već najavile slične mere.

 

 

 

TURISTIČKI LOBI

Tako španski, italijanski i grčki mediji uveliko pišu da bi uvođenje posebnih prava za vakcinisane oživelo dolazeću sezonu u turističkim zemljama. Navode i da je tokom prvih devet meseci 2020. promet u turizmu opao čak 79 odsto, a broj radnih mesta i plate su drastično smanjeni.

Jedina nada da ne zaživi ovaj najgori scenario, prema kom bi nevakcinisani bili potpuno izopšteni, trenutno je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Čelnici SZO, naime, u nekoliko navrata ponovili su da se izričito protive ne samo privilegijama za vakcinisane već i KOVID pasošima, koji bi bili korišćeni za međunarodna putovanja.

U Srbiju stiže još vakcina

Od srede ili četvrtka krenućemo u dalju masovnu vakcinaciju jer ćemo od utorka, srede ili četvrtka imati još više vakcina, poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao i da za dva dana kreće revakcinacija velikog broja ljudi koji su već primili prvu dozu.

- To je najvažnije za ljude, šta će biti sa zdravljem, da li se osećaju sigurno, kakvi su planovi za budućnost - poručio je Vučić.

Ipak, u svim dosadašnjim slučajevima stavovi država imali su primat.

Ko će podržati Merkelovu

 

DANSKA

Vlada je najavila uvođenje digitalnog KOVID pasoša, aplikacije za pametne telefone, pomoću kojeg će pojedinac moći da dokaže da se vakcinisao. Kako su objasnili, na ovaj način će se olakšati povratak u normalu i poslovnim ljudima omogućiti da ponovo putuju

ŠVEDSKA

I Šveđani su za KOVID pasoše, posebno zbog širenja novog soja virusa i visokog broja zaraženih. Njihovi argumenti su da će se putem digitalne potvrde olakšati javni i privatni život, kao i putovanja

ESTONIJA

Iz Talina najavljene konkretne olakšice za vakcinisane. Putnici iz EU i trećih zemalja koji su se vakcinisali u poslednjih šest meseci više ne moraju da idu u karantin i da rade testove na KOVID-19

POLJSKA, RUMUNIJA

Vakcinisani već lakše ulaze u ove zemlje

GRČKA

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je još sredinom januara na video-samitu šefova država i vlada zemalja EU predložio uvođenje pasoša o vakcinaciji za celu EU

ŠPANIJA

Sve glasnije tvrdnje da je uvođenje KOVID pasoša jedini spas za turizam

ITALIJA

Pojedini regioni već samostalno donose odluke da ne primaju nevakcinisane turiste u hotele, barove, restorane

ISLAND

Prva država u Evropi koja je uvela elektronski sertifikat o vakcinaciji

VELIKA BRITANIJA

Iako je iz kabineta Borisa Džonsona osporeno da se ova država odlučila za KOVID pasoše, izvori tamošnjih medija navode da se ipak radi na sertifikaciji koja će vakcinisanim državljanima Velike Britanije omogućiti putovanja. Inače, od 15. februara svi putnici iz 33 zemlje crvene zone koji budu dolazili u Ujedinjeno Kraljevstvo biće primorani na karantin u hotelima specijalno namenjenim za tu svrhu. Neke turističke kompanije već su vakcinaciju uvele kao obaveznu za korišćenje njihovih usluga. Britanska "Saga" zahteva da putnici sa krstarenja imaju obe doze vakcine najmanje 14 dana pre polaska

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojo

08.02.2021 08:38

Na šta vam ovo liči?

Srđan

08.02.2021 09:12

Ovo liči na fašizam.