(VIDEO) Nećete verovati svojim očima: Ovo je Putinov prvi automobil

Autor: srbijadanas.net, Republika

Svet

14.10.2018

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U njemu je bilo malo prostora, bio je glasan, i težak za upravljanje. I pored toga bio je dobar na lošim putevima u Sovjetskom Savezu i bilo ga je lako popraviti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Baziran je na italijanskom Fijatu-600, imao je pogon na zadnjim točkovima, što je bilo tipično za automobile napravljene 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Pošto je u njemu bilo malo prostora, sav prtljag je morao da ide na krov, gde bi bio privezan. I pored tih ograničenja, automobil je imao veliku nosivost.

Problem kočnice

Negativnih strana je doduše bilo mnogo više. Bilo ga je izuzetno teško upaliti tokom hladne ruske zime, dok je leti bio vrlo sklon pregrevanju.

Još veći problem su bile kočnice, koje su bile toliko nepouzdane da je često Zaporožec predstavljao pravu opasnost na putevima.

Malo bolje su bile izvozne verzije automobila, Jalta i Eliete, koje su bile izvožene u Bugarsku, Mađarsku, Kubu, Jugoslaviju, Finsku i Istočnu Nemačku.

Zbog svih svojih negativnih karakteristika ovaj model je imao mnoge nadimke, poput “grbavac”, “ušati” i druge. Nikita Hruščev je zvao “limena kanta”.

Zaporožec je bio vrlo jeftin, koštao je samo polovinu cene Žigulija, i trećinu cene Volge.

Legdenda puteva

Roditelji Vladimira Putina su dok je on još bio mlad dobili na lutriji odrđenu svotu novca, koju su po njegovoj želji potrošili na ovu sovjetsku legendu puteva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading