ASTRAZENEKA CEPA EVROPU! Evropska agencija za lekove konačno dala sud o vakcini i da li ona izaziva KRVNE UGRUŠKE

Autor: Republika

Svet

08.04.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da je korist od primene vakcina britansko-švedskog proizvođača mnogo veća u borbi protiv koronavirusa nego što su opasnosti od pojave krvnih ugrušaka, ostavivši članicama EU da same za svoje građane odluče da li će koristiti to cepivo ili ne.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emer Kuk iz Evropske agencije za lekove konačno je dala sud o britansko-švedskoj vakcini 

Vakcina britansko-švedskog proizvođača "Astrazeneke", jedna od prvih koja je napravljena u sklopu borbe protiv koronavirusa i kojom je samo u Ujedinjenom Kraljevstvu vakcinisano 24 miliona ljudi, nastavila je da izaziva žestoke podele u Evropskoj uniji (EU), gde pojedine zemlje odustaju od njenog korišćenja zbog izveštaja da ona navodno izaziva zgrušavanje krvi kod određene grupe pacijenata.

I dok su pojedine članice Unije povlačile astrazeneku iz upotrebe, druge su nastavile s njenim korišćenjem sledeći upute stručnjaka kako su posledice zaraze KOVIDOM-19 daleko strašnije od pojave retkih slučajeva krvnih ugrušaka. Ipak, bez obzira na to koji su pristup prema britanskoj vakcini zauzele, sve države su s nestrpljenjem čekale izveštaj Evropske agencije za lekove (EMA), koja je danima radila na ispitivanju efikasnosti i bezbednosti astrazeneke, i na kraju donela svoj sud o njoj.

EMA se, međutim, suzdržala od davanja preporuka i navela da bi zemlje trebalo same da procene rizik s obzirom na lokalne mere koje se veoma razlikuju unutar bloka.

- Trudimo se da pružimo što više informacija možemo o identifikovanim prednostima i rizicima, i na temelju toga i pandemijske situacije u zemlji članici - stopi zaraze, dostupnosti različitih cepiva - države članice mogu doneti različite odluke o tome koga vakcinisati - navela je izvršna direktorka EMA Emer Kuk i još jednom naglasila da je rizik smrtnosti zbog KOVIDA-19 mnogi veći od rizika smrtnosti od retkih nuspojava vakcine

- Veoma je važno da se vakcinišemo i da pobedimo ovu pandemiju - poručila je ona. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Astrazeneku je dosad samo u Britaniji primilo 24 miliona ljudi 

Takođe, Sabine Štraus, predsednica Odbora za sigurnost EMA, rekla je da nuspojave nisu neočekivane budući da je ogroman broj ljudi širom sveta primio vakcinu, te da je u pitanju statistika.  

- EMA je do 4. aprila dobila izveštaj o 169 slučajeva retkih krvnih ugrušaka u mozgu, odnosno cerebralne venske sinusne tromboze (CVST), ali na 34 miliona primenjenih doza na prostoru Evrope - otkrila je on, dok je sekretar EMA za analizu podataka Peter Arlet istakao kako su tri slučaja krvnih ugrušaka zabeležena i nakon vakcinacije Džonson&Džonson cepivom. 

Iz EMA su, inače, priznali da postoji moguća veza između vakcine "Astrazeneke" i retke vrste krvnog ugruška, zbog čega bi, kako je navedeno, proizvoiđač trebalo to da navede kao veoma retku nuspojavu cepiva. Iz britansko-švedske kompanije su prihvatili tu sugestiju. 

- Astrazeneka aktivno sarađuje s regulatorima kako bi unela promene u informacije o proizvodu - rečeno je u saopštenju farmaceustkog giganta.

Tromboza češća kod žena i to mlađih od 60 godina 

Pojava veoma retkog stanja zgrušavanja krvi kod žena mlađih od 60 godina koje su primile astrazeneku bila je 20 puta veća od očekivanog, rekao je član nemačkog odbora za vakcinaciju Kristijan Bogdan. Njegovi komentari dolaze nakon što su Evropska agencija za lekove (EMA) i britanski medicinski regulator prepoznali moguću vezu između vakcina i retkih krvnih ugrušaka povezanih s niskim nivoom trombocita.

EMA je sprovela detaljni pregled 86 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, uključujući 18 smrtnih. Većina osoba s tim problemom bile su žene. Ipak, od 34 miliona primljenih doza, EMA je prijavila samo 169 slučaja pojave krvnih ugrušaka, što pokazuje da su oni retkost. Poređenja radi, četiri žene od 10.000 dobile bi krvni ugrušak zbog uzimanja oralne kontracepcije.

Zbog svega toga, ministri zdravlja zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o zajedničkim smernicama za upotrebu vakcine astrazeneke, a u nekim državama čak se spominje mogućnost da osobe koje su primile prvu dozu cepiva britansko-švedskog proizvođača, dobiju neku drugu vakcinu. To je, međutim, poseban problem, budući da kombinovanje vakcina različitih proizvođača još nije dovoljno ispitano. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel u sve ztežoj situaciji zbog loše organizacije vakcinacije 

Nemačka je prva evropska zemlja koja je 1. aprila preporučila da mlađi od 60 koji su dobili prvu dozu "Astrazenekine" vakcine dobiju drugu dozu nekog drugog proizvođača. Norveška će o sličnoj meri odlučiti do 15. aprila, dok je Britanija još prošle godine odlučila da će dopustiti kombinovanje cepiva u retkim slučajevima, ali to još nije morala da učini. 

Finska, koja je nastavila da koristi astrazeneku od 29. marta, odlučila je da tu vakcinu daje samo starijima od 65 godina i čekala je zaključke EMA pre nego što objavi preporuku. Drugu dozu moratće da daje do sredine aprila. U Francuskoj se astrazeneka može davati samo starijima od 55 godina, dok je Italija u sredu preporučila da se njom mogu vakcinisati samo stariji od 60 godina.

Inače, u Britaniji je na 24 miliona vakcinisanih astrazenekom registrovano nešto malo više od 70 slučajeva pojave tromboze, od kojih se 18 završilo fatalnim ishodom. 

 

 

 

    

 

 

 

    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading