AUSTRIJA OKREĆE LEĐA EVROPI? Beč bi mogao sam da registruje Sputnjik Ve ako Unija bude odugovlačila sa odobrenjem!

Autor:

Svet

07.04.2021

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrija bi mogla da registruje rusku vakcinu protiv virusa korona "Sputnjik Ve" (Sputnik V) na nacionalnom nivou ukoliko se postupak odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA) bude odugovlačio, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sebastijan Kurc

Prema njegovim rečima, sve procedure u EMA traju veoma dugo, zbog čega, između ostalog, Evropa u pogledu vakcinacije zaostaje za, na primer, Velikom Britanijom i SAD.

"Naravno, postoji mogućnost da se to uradi na nacionalnom nivou ako na evropskom bude trajalo predugo. Postoje zemlje u Evropi koje koriste nekoliko vakcina, na primer Mađarska ili Srbija, koje takođe koriste 'Sputnjik Ve', što je velika prednost za ove zemlje, jer mogu brže da vakcinišu stanovništvo. To spasava živote, čuva radna mesta", navodi se u saopštenju kancelara na Instagramu, prenosi Sputnjik.

On je dodao i da snažno podržava nabavku ruske vakcine i nada se da će Austrija to uspeti da učini.

- To bi nam mnogo pomoglo, jer bi se proces vakcinacije znatno ubrzao. Zalažem se da to uradimo. Sada to usaglašavamo sa saveznom vladom - precizirao je on.

- Zaista se nadam da ćemo uspeti da kupimo ovu vakcinu ('Sputnjik Ve'), kao i da je primenimo. To nije samo moja odluka, ali ja je snažno podržavam - zaključio je kancelar.

Kurc se prošle srede sastao sa ruskim ambasadorom u Austriji Dmitrijem Ljubinskim, nakon čega je izjavio da bi Beč mogao da naruči od Rusije vakcinu "Sputnjik Ve" već ove nedelje.

Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Vakcina "Sputnjik Ve" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu "Lanset", jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading