NEMAC ZA BAVARSKU KUPUJE 2,5 MILIONA PUTINOVE VAKCINE! Markus Zeder neće čekati zvaničnu odluku Angele Merkel

Autor: Republika

Svet

07.04.2021

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Bavarske Markus Zeder najavio je da će nakon što Evropska agencija za lekove (EMA) potvrdi efikasnost i bezbednost Sputnjika V ta nemačka pokrajina kupiti 2,5 miliona doza te vakcine i da će se to najverovatnije dogoditi već u julu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Markus Zeder hoće Sputnjik V za građane Bavarske  

Premijer Bavarske Markus Zeder najavio je da će ta nemačka pokrajina kupiti 2,5 miliona doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, pri čemu, kako navode mediji te zemlje, on neće čekati odobrenje kancelarke Angele Merkel da to učini. 

Zeder je, međutim, najavio kako nabavka cepiva ipak zavisi od odluke Evropske komisije za lekove (EMA) koja već neko vreme ispituje efikasnost i bezbednost vakcine.

- On svakako očekuje da će EMA dati zeleno svetlo za Sputnjik V, budući da je najavio kako će nabavka te vakcine iz Rusije verovatno da se realizuje u julu - navode nemački mediji i podsećaju da kancelarka nedavno zajedno sa svojim kolegom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, razgavarala putem video-poziva sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o kupovini Sputnjika V, ali da je nakon toga pretrpela jak pritisak evropske javnosti.

Naime, mnogi su zbog najava o eventualnoj saradnji zemalja Evropske unije sa Rusijom kada je u pitanju vakcinacija to ocenili kao veliku Putinovu pobedu "koju on može da iskoristi samo za sticanje lične dobiti i za dominaciju nad Evropom".    

Inače, zbog porasta broja zaraženih Bavarska je odložila ublažavanje restriktivnih mera za dve nedelje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading