(FOTO, VIDEO) OBJAVILI NOVE DOKAZE PROTIV TRAMPA! Demonstranti hteli da obese Pensa i članove njegove porodice

Autor: Republika

Svet

11.02.2021

09:49 >> 10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video-zapisi nastali su 6. januara prilikom upada besne rulje u Kapitol Hil, a na njima se, između ostalog, čuje kako izgrednici traže smrt tadašnjeg potpredsednika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rulja upala u Kapitol Hil 6. januara 

Američki tužioci objavili su u sredu u Senatu nove dokaze protiv donedavnog predsednika SAD Donalda Trampa, kom se u gornjem domu parlamenta te zemlje sudi za podsticanje pobune i upad demonstranata u Kapitol Hil 6. januara ove godine, kada je stradalo petoro ljudi.

Na novoobjavljenim video-zapisima vidi se kako se demonstranti najpre sukobe sa policijom ispred Kapitola, a zatim nasrću na tu instituciju lomeći prozore. Nakon upada zabeleženo je kako trče i guraju se po hodnicima rušeći inventar, istovremeno noseći transparente s Trampovim sloganima i fotografijama. Najveći šok okupljenih Senatora izazvao je zapis na kom se vidi kako besna rulja juriša ka prostoriji gde se nalazio tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens. Hodnicima se orilo "obesite Majka Pensa i njegovu porodicu", a u jednom trenutku vidi se kako pripadnici specijalne službe u poslednjem momentu spasavaju potpredsednika. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majka Pensa je obezbeđenje sklonilo u poslednjem momentu 

Senatorke koje učestvuju u postupku protiv bivšeg šefa SAD nisu mogle da zadrže suze videvši nasilje kakvo se u Americi smatra najvećim udarom na sigurnost zemlje i na demokratiju još od Građanskog rata 1860.-ih.

Posebno stresan za sve prisutne na suđenju bio je detalj kada su demonstranti vratima zgnječili policajca Daniela Hodgesa, koji je taj trenutak samo čudom preživeo. 

- Američki predsednik je poslao masu svojih pristalica na Kapitol. Dokazi će pokazati da je on napustio svoju ulogu vrhovnog zapovednika i postao glavni pokretač opasne pobune - rekao je u uvodnoj reči glavni tužilac, senator iz redova demokrata, Džejmi Raškin.   

Snimke su zabeležile nadzorne kamere unutar zgrade Kongresa, a pojedine zapise snimile su i kamere koje na telu nose službenici policije. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Podsetimo, protiv Trampa je pokrenut postupak impičmenta, odnosno smene, iako on više ne obavlja javnu funkciju. Zbog toga njegovi republikanci tvrde da je taj postupak potpuno neustavan. Međutim, juče su senatori izglasali da je suđenje po Ustavu i to nakon što je i šestoro republikanaca stalo na stranu demokrata, to jest protiv Trampa.       

Da ga proglase krivim potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 17 republikanskih glasova, a to je, procenjuje Njujork tajms, malo verovatno. Demokrate će izlaganje nastaviti danas, a nakon toga će predstavnici Donalda Trampa imati pravo na iznošenje obrane. Cilj tužilaca je da spreče bivšeg lidera SAD da se ikad više bavi politikom.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading