OBELEŽAVANJE: Po prvi put u FEDERACIJI BIH, održana komemoracija srpskim žrtavama!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.01.2021

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dirljivo!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Foto Ilustracija

U Tarčinu kod Sarajeva, u Federaciji BiH, danas je prvi put održana komemoracija posvećena srpskim žrtvama na području tog entiteta, javlja Srna.

Komemoracija je održana ispred nekada koncentracionog logora "Silos", u kojem je u poslednjem ratu bilo zarobljeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posledica prebijanja, torture i mučenja glađu.

Na današnji dan 1996. godine, dva meseca nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zatvoren je koncetracioni logor "Silos", kojim je upravljala tadašnja Armija BiH.

Logor je otvoren 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica.

U tom logoru, jednom od ukupno 126 na području ratnog Sarajeva, uglavnom su bili zarobljeni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta.

Najmlađi među njima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac koji je imao više od 85 godina i umro je u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu.

Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading