Princ Monaka, kišni čovek - Ajrtona Sena: 24 godine bez velikana

Autor:

Sport

01.05.2018

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozač za kim ceo svet žali, pa čak i oni koji nisu imali prilike da ga gledaju, Ajrton Sena izgubio je život na današnji dan pre 24 godine, mnogi ga smatraju jednim od najboljih vozača u istoriji.

RepublikaFoto: instagram.com/oficialayrtonsenna
Ajrton Sena

Legendarni Brazilac je poginuo u nesreći tokom Velike nagrade San Marina Formule 1 na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli. Tada 34-godišnji Sena je izgubio kontrolu nad svojim bolidom Vilijamsa i pri brzini od preko 300 km/h udario u zid u krivini "Tamburelo".

Ta tragedija je bila druga koja se desila tokom crnog vikenda u Imoli, pošto je dan pre Sene nastradao Austrijanac Rolan Racenberger. Njihove pogibije su zauvek promenile Formulu 1, a u godinama koje su usledile akcenat je stavljen na bezbednost vozača. 



Od 1994. godine je u Formuli 1 viđena samo jedna nesreća sa tragičnim posledicama – na Velikoj nagradi Japana 2014. godine, kada je Žil Bjanki doživeo teške povrede od kojih je preminuo devet meseci kasnije.

Sena je u Formuli 1 debitovao 1984. godine kao vozač Tolemana, a potom je branio boje Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Osvojio je tri titule svetskog šampiona – 1988, 1989. i 1991. godine, ostvario je 41 pobedu i ukupno 80 puta se našao na podijumu.

 

Feliz Ano Novo! / Happy New Year! ? #2018 #SennaSempre #AyrtonSenna #Senna #Formula1

Објава коју дели Ayrton Senna (@oficialayrtonsenna) дана 31. Дец 2017. у 10:59 PST

Brazilac je bio poznat kao kralj kvalifikacija i vozač iz kojeg je kiša izvlačila ono najbolje. Ukupno 65 puta je startovao sa pol pozicije, a samo dvojici vozača tokom istorije pošlo je za rukom da ga nadmaše – Mihaelu Šumaheru i Luisu Hamiltonu. 

Vladao je ulicama Monte Karla, na kojima je bio neprikosnoven, pa je s pravom dobio nadimak "Princ Monaka", koji nije smetao ni onima koji su tu titulu nosili ili nose.

Sena je vozio za ekipe Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Ostali su upamćeni njegovi dueli sa brojnim legendama F1, kao što su Najdžel Mensel, Nelson Pike, ali posebno sa njegovim najljućim rivalom Alanom Prostom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading