Šta nas čeka u 2019: Pred nama je luda i nezaboravna sportska godina!

Autor:

Sport

01.01.2019

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za 2018. možemo da kažemo da je bila godina odbojke, ali 2019. pretenduje da je nazovemo godinom košarke... Mada, tu su i fudbal, i vaterpolo, i rukomet... Srbiju će predstavljati sportisti na različitim meridijanima, a velike su šanse da će se vratiti sa sjajnim odličjima. Nema uspeha bez ambicija, a Srbija sa velikim očekivanjima ulazi u narednu godinu. Šta nas čeka? Jedna vrlo uzbudljiva godina koja će, nadamo se, izroditi nove heroje. Da dokažemo da smo sportska nacija! Evo šta nas čeka u narednoj godini...

RepublikaFoto: instagram.com/bogdan.bogdanovic13
Košarkaška reprezentacija Srbije

Svetsko prvenstvo u košarci

Košarkaše Srbije očekuje nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. Ostala su još samo dva kola, a "orlovi" se nalaze nadomak cilja. Košarkaši Srbije zauzimaju treće mesto u grupi, iza već kvalifikovanih Grka i Nemaca. 

Ono što je jako važno je da Srbija poslednji "prozor" i mečeve sa Estonijom i Izraelom ulazi sa pobedom više od Gruzina, i dve više od Izraela, sa kojim ćemo igrati poslednji meč kvalifikacija 24. februara.

RepublikaFoto: fiba.basketball

Teoretski, za plasman nam treba još samo pobeda u Estoniji 21. februara, a kao popravni imamo i duel sa Izraelom u Pioniru 24. februara. Oscilirala je energija i uigranost ekipe Aleksandra Đorđevića tokom komplikovanih kvalifikacija koje traju od avgusta 2017.

Izostala je pomoć ključih igrača u kvalifikacijama, NBA košarkaši nisu bili na raspolaganju u svim "prozorima" kvalifikacija, a evroligaši su se priključivali kasnije... Međutim, izvesno je da će cilj biti ispunjen, a onda juriš svim snagama u Kini, da dokažemo da smo zemlja košarke! A realnost je da su košarkaši Srbije na svim smotrama konkuretni za najsjajnija odličja - ostaje nam da vidimo u kom sastavu ćemo nastupiti u Kini.

Evropsko prvenstvo za košarkašice

Srbija je domaćin Evropskog prvenstva za košarkašice zajedno sa Letonijom. Od 27. juna do 7. jula, Zrenjanin i Niš će biti domaćini Evropskog prvenstva po grupama, dok će se utakmice druge dve grupe igrati u Letoniji.

Završnica takmičenja igra se u Beogradu, u "Areni". Naše košarkašice pokušaće da se bore za medalju i vrate na tron, na kom su bile 2015. godine, kada su osvojile zlato na prvenstvu održanom u Mađarskoj i Rumuniji.

RepublikaFoto: Kss.rs

Marina Maljković, naravno, zna recept za uspeh, ali nije ostalo mnogo dama iz trijumfalne generacije... Međutim, neke nove devojke imaju priliku da zablistaju.

Evropsko prvenstvo u odbojci

Za 2018. godinu svakako možemo da kažemo da je bila godina odbojke. Odbojkašice su se popele na krov sveta, a odbojkaši prikalazi fantastične partije iako su ostali bez medalje u paklenoj konkurenciji.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše i odbojkašice 2019. godine biće održano u po četiri zemlje, i to prvi put. Domaćini EP 2019. za odbojkaše, koji će biti održan od 13. do 29. septembra, su Slovenija, Belgija, Holandija i Francuska.

RepublikaFoto: FIVB

U konkurenciji dama ove godine Evropsko prvenstvo će biti održano u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj. Ne treba da govorimo da smo apsolutni favoriti u borbi za medalje! Svetske šampionke se sigurno neće zadovoljiti manje sjajnim odličjima, dok izabranici Nikole Grbića imaju priliku da se domognu medalje, pošto im je na Svetskom prvenstvu zamalo izmakla. 

Evropsko prvenstvo za mlade u fudbalu

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije će na predstojećem Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine nastupiti u grupi B.

Orlići će odmeriti snage sa Nemačkom, Austrijom i Danskom, na takmičenju u Italiji koje počinje 16., a završava se 30. juna.

RepublikaFoto: Starsport

Utisak je da su "orlići" dobili rivale sa kojima mogu da se nadigravaju i da bi, ukoliko ponove igre iz kvalifikacija, mogli da izbore polufinale.

Polufinale ima dodatnu težinu jer će prve četiri selekcije izboriti i učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Godine. "Orlići" su imali svih osam pobeda u grupi kvalifikcija  što je dokaz kvaliteta selekcije i najava da će se možda uskoro ponovo vratiti na krov Evrope.

Svetsko prvenstvo u rukometu

Može li rukomet da se vrati na velika vrata u Srbiju?

RepublikaFoto: RSS

Rukometaši Srbije ostvarili su, posle šest godina čekanja, plasman na Svetsko prvenstvo, koje se 2019. igra u Nemačkoj i Danskoj. Ceo stručni štab je izmenjen, Nenad Peruničić je doneo ogromnu energiju među "orlove", a mlada "krv" je najveća nada Srbije. Srbija će igrati u Grupi A sa Francuskom, Rusijom, Nemačkom, Brazilom i ujedinjenim timom Južne i Severne Koreje.

Svetsko prvenstvo u vaterpolu

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vaterpolisti Srbije nastavili su surovu dominaciju evropskim kontinentom i stigli do četvrte uzastopne kontinentalne titule u 2018. godini, a nastupajuće ih očekuje svetska smotra u Gvangžuu u Južnoj Koreji u okviru 19. Svetskog prvenstva u vodenim sportovima.

Vaterpolo savez Srbije i grad Beograd su dobili organizaciju finalnog turnira Svetske lige. Takmičenje je na programu od 18. do 23. juna naredne godine.

Ekipa Dejana Savića je stigla do sedmog najsjajnijeg odličja na evropskim prvenstvima protekle godine, pa sada ima ukupno 26. zlata kada se, uz ova, računaju i ostala najveća takmičenja - olimpijske igre, svetska prvenstva, svetski kupovi i svetska liga. Nastavljamo niz u 2019!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading