Ovo radite svakog dana, a ni ne slutite koliko opasno može da bude!

Autor: Republika

Razonoda

28.02.2020

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako nas instinkt čuva od većine opasnih situacija, ipak postoje stvari za koje mnogi misle da su bezopasne, a zapravo uopšte nisu tako sigurne kako mnogi smatraju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pijemo iz plastičnih flaša

Mikroplastika može da se nađe u mnogim plastičnim bocama, a ona šteti ljudskom zdravlju. Te čestice mogu da smanje plodnost, povećaju masne naslage, imaju negativan učinak na nervni i imunološki sistem, utiču na razvoj muških genitalija, podstaknu gojaznost kod dece i povećaju šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti, piše "Brightside".

Koristite odeću donetu sa hemijskog čišćenja

Hemijsko čišćenje je hemijski proces. Mnogo opasnih hemikalija koristi se pri ovakvom čišćenju garderobe, a neke mogu da se zalepe za tkaninu. Ako udišete ove hemikalije postoji mogućnost za iritaciju očiju i otežano disanje, glavobolju, vrtoglavicu i probleme s vidom.

Zadržavamo kijanje

Nikada ne smete da zadržavate kijanje. Ako to radite, postoji šansa da vam pukne bubna opna. Zadržavanjem kijanja može doći i do pucanja kapilara u očima, nosu i uhu.

Koristimo parfeme pune hemikalija

Puno parfema prepuno je toksičnih sastojaka koje kompanije drže u tajnosti. Ovi sastojci dolaze iz nafte i mogu da prouzrokuju respiratorne i hormonske probleme, mučninu i povraćanje. U najgorem scenariju, može doći do raka ili trovanja parfemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stiskamo bubuljice

Pre svega, stiskanje bubuljica može da ih pogorša i čak dovede do pojave ožiljaka, a to nije baš korisno. Postoji područje lica poznato kao "trougao smrti" koje ima direktnu vezu s mozgom i ako tamo izazovete infekciju pokušavajući da istisnete bubuljice, bakterije lako mogu da dođu do nervnog sistema i izazovu komplikacije s vidom, paralizu, meningitis i u najgorim slučajevima smrt.

Koristimo kozmetiku sa sintetičkim sastojcima

Važno je znati da li šminka koju koristite sadrži sintetičke komponente koje mogu da budu vrlo štetne. Te komponente s vremenom mogu da se akumuliraju u vašem telu i da prouzrokuju iritaciju kože, pa čak i rak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne menjamo jastuke

Svake večeri dok spavate, vaš jastuk upija ulje iz kože, kose i tela. To može da privuče grinje na vaš jastuk, što može da dovede do pojave stvarno opasne alergije.

Čupate dlake iz nosa

Čupanje dlačica iz nosa može da dovede do iritacije i upale kože. Ako uklonite dlačice, oslabićete i imunološki sistem, a to može da dovede do meningitisa i drugih moždanih infekcija.

Jedemo kupovna gotova jela

Prethodno pakovana gotova hrana ima znatno manje hranljivih stvari od sveže hrane. Mnogo tih gotovih jela proizvodi kancerogene stvari jer su kuvana na visokim temperaturama. Ti obroci takođe imaju stvari koje mogu da povećaju rizik od dobijanja dijabetesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading