"U NAREDNIH NEKOLIKO SATI, BUKVALNO..." Bajden potpisao, kreće vojna pomoć za Ukrajinu (VIDEO)

Autor:

Svet

24.04.2024

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paket takođe uključuje zakon koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikTok-a u Sjedinjenim Državama.

"U NAREDNIH NEKOLIKO SATI, BUKVALNO..." Bajden potpisao, kreće vojna pomoć za Ukrajinu (VIDEO)

Foto: X/UGO & ThĚ Bíg Stéppêrs/Printscreen

Predsednik SAD, Džo Bajden, potpisao je danas zakon o paketu pomoći kojim se pruža ključna vojna pomoć Ukrajini.

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče je vredan ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Paket takođe uključuje zakon koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikTok-a u Sjedinjenim Državama, dajući kineskoj matičnoj kompaniji "ByteDance" otprilike devet meseci da ga proda ili će u suprotnom biti zabranjen u prodavnicama aplikacija u Sjedinjenim Državama.

- Ovo je dobar dan za Ameriku. Dobar je dan za Evropu. To će učiniti Ameriku bezbednijom. To će učiniti svet sigurnijim. Pazim da isporuka počne odmah. U narednih nekoliko sati, bukvalno, nekoliko sati - rekao je Bajden u svom govoru nakon potpisivanja zakona.

Potpisivanje paketa pomoći bilo je kulminacija višemesečnih napetih pregovora, ličnog lobiranja ukrajinskog predsednika, Volodimira Zelenskog, i podele Republikanske stranke u Predstavničkom domu koji nastavlja da ugrožava lidersku poziciju predsednika Predstavničkog doma, Majka Džonsona.

Bajden je proveo mesece lobirajući kod Džonsona da krene napred sa pomoći Ukrajini, angažujući najviše zvaničnike administracije i direktora CIAVilijama Bernsa.

Podsetimo, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, zahvalio se američkom Senatu na usvajanju zakona kome je odobren paket pomoći za Kijev u iznosu od 61 milijarde dolara.

Zelenski je istakao da su ovim potezom SAD potvrdile svoju ulogu ''svetionika demokratije'', prenosi Rojters.

- Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju ključne pomoći za Ukrajinu. Ovo glasanje jača ulogu Amerike kao svetionika demokratije i lidera slobodnog sveta - poručio je ukrajinski predsednik u saopštenju na platformi Telegram.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlado

24.04.2024 18:30

Dzo , molim te danas dupla doza ljekova pa onda da uspijes jos procitati rutu kojom ce nova oprema biti isporucena Ukrajini. Tek da "iskanderi" budu na vrijeme spremni. Bojim se da vise ljekovi ne pomazu.