HOROR! Majka u kolekciji stena svog sina pronašla LJUDSKU KOST: Trebalo 22 godine da se otkrije kome pripada, a onda je nastao još VEĆI ŠOK

Autor:

Svet

22.04.2024

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka je 2002. godine, međutim, primetila među stenama nešto što je ličilo na ljudske ostatke i kontaktirala šerifovu kancelariju.

HOROR! Majka u kolekciji stena svog sina pronašla LJUDSKU KOST: Trebalo 22 godine da se otkrije kome pripada, a onda je nastao još VEĆI ŠOK

Foto: Shutterstock

Forenzika

Više od 20 godina bilo je potrebno da se otkrije kome pripada kost koju je žena iz Arizone pronašla u kolekciji stena njenog sina.

Istražni centar za genetičku genealogiju Ramapo koledža u Nju Džersiju pomogao je da se identifikuje da kost pripada kapetanu američkih marinaca Everetu Lelandu Jageru (30) koji je poginuo u vojnoj vežbi jula 1951. godine u okrugu Riversajd u Kaliforniji.

Dečak je inače nasledio stene od svog dede koji je bio strastveni kolekcionar.

Majka je 2002. godine, međutim, primetila među stenama nešto što je ličilo na ljudske ostatke i kontaktirala šerifovu kancelariju. Otkriveno je da je u pitanju ljudska vilicu sa nekoliko zuba za koje su zvaničnici rekli da je verovatno pronađena negde u okrugu.

Nije jasno kako je vilična kost završila u Arizoni. Međutim, kako navode stručnjaci sa Ramapo koledža, moguće je da je kost donela ptica iz Kalifornije.

Tradicionalno testiranje DNK u to vreme nije dalo rezultata. Šerifova kancelarija i medicinski islednik okruga Javapaj obratili su se 2023. godine Istraživačkom centru za genetičku genealogiju.

- Ekstrakt je poslat u forenzičku laboratoriju u Solt Lejk Sitiju gde je podvrgnut naprednoj DNK genotipizaciji - rekla je za CNN pomoćnica direktora koledža Karen Bajdner.

Razvijen je profil i postavljen u dve genealoške baze podataka - GEDmatch Pro i FamiliTreeDNA. Na osnovu sedam ključnih genetskih podudaranja razvijena je hipoteza da vilična kost pripada Jageru.

- Okolnosti njegove smrti su već bile poznate i imao je vojnu sahranu koja je dokumentovana u javnim evidencijama. To je bilo zbunjujuće i za naše osoblje i za studente - navodi Bajdner.

Tim je obavestio kancelariju šerifa okruga Javapaj, koja je kontaktirala Jagerovog najbližeg rođaka, kako bi bila proverena DNK veza.

Referentni uzorak uzet od Jagerove ćerke doveo je u martu do pozitivne identifikacije Jagerau, navode sa Ramapo koledža, koji je u saopštenju dodao da se planira da se Jagerovi ostaci vrate njegovoj porodici.

Zahvaljujući napretku DNK tehnologije, podsetimo, nedavno je otkriven identitet žene koja je pronađena mrtva 1978. godine u američkoj državi Masačusets.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading