VANREDNO STANJE ZBOG OPAKOG NARKOTIKA: Iskopavaju grobove zbog ljudskih kostiju koje povećavaju efektivnost droge (VIDEO)

Autor:

Svet

16.04.2024

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost ove robe iznosi samo 20 penija (oko 30 dinara) po džointu.

VANREDNO STANJE ZBOG OPAKOG NARKOTIKA: Iskopavaju grobove zbog ljudskih kostiju koje povećavaju efektivnost droge (VIDEO)

Foto: YouTube/Channel 4 News/Printscreen

Pažnju planete skrenula je nedavno odluka predsednika Sijera Leonea, Džulijusa Mada Bioja, da uvede vanredno stanje zbog alarmantne situacije u kojoj se iskopavaju ljudski grobovi kako bi se uzimale kosti pokojnika zarad proizvodnje narkotika.

Psihoaktivna supstanca nazvana "Kuš" u sebi sadrži bilje, kanabis i dezinfekciona sredstva, ali i ljudske kosti, čije prisustvo, kako se tvrdi, povećava efektivnost droge.

Uzevši u obzir taj podatak, dobavljači i dileri, ali i sami narkomani, su počeli da iskopavaju ljudske grobove, kako bi svom produktu povećali "kvalitet" i zavisnost koja nastaje od njega.

Konzumenti ovog narkotika su uglavnom muškarci između 18 i 25 godina, a da je reč o sve većoj zastupljenosti ove opasne droge, govore podaci da je u Sijera Leoneu u periodu od 2020. i 2023. godine broj hospitalizovanih osoba zbog korišćenja "Kuša" porastao za 4.000 odsto.

"Smrtonosna zamka", kako ju je nazvao predsednik Sijera Leonea, izaziva halucinogene efekte koji mogu trajati i do nekoliko časova.

- Kuš je izrazito opasna droga kao što su heroin ili kokain. Jaka je, jeftina i vrlo lako se nabavlja. Postoji slaba regulativa i kontrola prodaje i postaje veoma rasprostranjena u Zapadnoj Africi - rekao je doktor Edvard Nahim, psihijatar u Psihijatrijskoj nastavnoj bolnici u Sijera Leoneu, prenosi Dejli mejl.

Nema zvaničnog podatka o broju smrtnih slučajeva, međutim, jedan doktor rekao za BBC da je proteklih meseci nekoliko stotina mladića umrlo od otkazivanja organa izazvanog "Kušom" u prestonici Fritaunu.

Vrednost ove robe iznosi samo 20 penija (oko 30 dinara) po džointu.

Zavisnik o "Kušu", Abu Bakar, govoreći za Kanal 4, naveo je kako u toj drogi ima nečeg demonskog.

- Vidiš tvoje prijatelje i ljude oko tebe kako umiru, ali i dalje moraš da uzmeš - istakao je Bakar.

Iako je trenutno goreće pitanje u Sijera Leoneu, izveštaji pokazuju da se ovaj narkotik brzo širi i u Zapadnoj Africi, te da je u Liberiji i Gvineji preko milion novih korisnika "Kuša".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading