Hitna sednica u Beloj kući: Bajden reaguje na iranski napad na Izrael!

Autor:

Svet

14.04.2024

00:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden sazvao sastanak sa timom za nacionalnu bezbednost zbog napada Irana na Izrael

Hitna sednica u Beloj kući: Bajden reaguje na iranski napad na Izrael!

Foto: Tanjug/AP


Američki predsednik Džozef Bajden se večeras sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael. Sastanak je u toku, a Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku.

Situacija na Bliskom istoku

Bela kuća je saopštila da će se Bajden sastati sa zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost. Američki predsednik je u petak izjavio da očekuje iranski napad na Izrael "pre, nego kasnije". Predsednika su o situaciji na Bliskom istoku obavestili savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls Braun.

Iranov napad na Izrael

Teheran je pokrenuo napad na Izrael nakon što je pretio da će uzvratiti na navodni izraelski napad na iransku ambasadu prošle nedelje u Damasku, u kojem su ubijeni viši komandant prekomorskih snaga Iranske revolucionarne garde i šest drugih oficira. Izraelske odbrambene snage su saopštile da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izraelu, dok je premijer Benjamin Netanijahu upozorio Teheran da će se Izrael zaštititi od svake pretnje. Procenjeno je da je više od 100 dronova lansirano u tri talasa iz Irana ka Izraelu, što predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost Izraela.

Reakcija Amerike

Sastanak američkog predsednika sa timom za nacionalnu bezbednost jasno pokazuje ozbiljnost situacije i značaj koji Sjedinjene Američke Države pridaju stabilnosti i miru na Bliskom istoku. Očekuje se da će Amerika pažljivo razmotriti sve opcije i reagovati u skladu sa svojim nacionalnim interesima i obavezama prema saveznicima u regionu. Svet sa pažnjom prati razvoj situacije i očekuje se dalje akcije i reakcije relevantnih aktera na međunarodnoj sceni.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading