ŠPANIJA HOĆE DA PRIZNA PALESTINU! Još tri evropske države traže "NAJBOLJI DAN ZA TO"!

Autor:

Svet

11.04.2024

22:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albarez je napomenuo da su nade palestinskog naroda usko povezane sa bezbednošću Države Izrael. Prema njegovim rečima, ako se ne nađe rešenje za „šest miliona palestinskih izbeglica koje imaju pravo da se vrate na svoju zemlju, onda neće biti mira na Bliskom istoku i bezbednosti za Državu Izrael“.

ŠPANIJA HOĆE DA PRIZNA PALESTINU! Još tri evropske države traže "NAJBOLJI DAN ZA TO"!

Foto: Profimedia

Španska vlada razgovara sa svojim evropskim partnerima koji dan da izabere da zvanično prizna Palestinu kao državu.

Ovo je rekao je ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares u intervjuu radiju "Onda Cero" u četvrtak.

- Razgovaramo sa našim evropskim partnerima da odredimo najbolje vreme za ovo... Praktično razgovaramo o tome koji je dan najbolji za to -  rekao je ministar Hoze Manuel Albares.

Albarez je napomenuo da su nade palestinskog naroda usko povezane sa bezbednošću države Izrael. Prema njegovim rečima, ako se ne nađe rešenje za „šest miliona palestinskih izbeglica koje imaju pravo da se vrate na svoju zemlju, onda neće biti mira na Bliskom istoku i bezbednosti za Državu Izrael“.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka Evropskog saveta 22. marta da se španska vlada dogovorila sa vlastima Irske, Slovenije i Malte da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske države. Ove zemlje su takođe izdale zajedničku izjavu u kojoj su izrazile spremnost da priznaju palestinsku državu pod „prikladnim okolnostima“.

Palestinu je trenutno priznalo devet država članica EU. Osam zemalja – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – preduzele su ovaj korak 1988. godine, pre ulaska u EU, i Švedska 2014. godine, prenosi RIA.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading