A OD AMERIKANACA DELOVI I OPREMA ZA RAKETNE SISTEME: Ukrajinci konačno odahnuli

Autor:

Svet

11.04.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hok je sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh koji pruža protivvazdušnu odbranu

A OD AMERIKANACA DELOVI I OPREMA ZA RAKETNE SISTEME: Ukrajinci konačno odahnuli

Foto: Twitter/RIA Novosti

Američki Stejt department dao je zeleno svetlo za hitnu prodaju delova i opreme za održavanje raketnog sistema Hok (Hawk) u vrednosti od 138 miliona dolara Ukrajini.

SAD su objavile da Ukrajina ima hitnu potrebu da dobije delove za održavanje raketnog sistema kako bi radio.

Ova objava prati sličnu prodaju municije vredne 300 dolara od prošlog meseca.

Stejt department i ministarstvo odbrane traže način da nastave sa slanjem pomoći Ukrajini, dok nacrt zakona vredan 60 milijardi dolara čeka na odobrenje u Kongresu.

Hok je sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh koji pruža protivvazdušnu odbranu.

"Ukrajini je hitno potrebno da pojača svoje kapacitete kako bi se odbranila od ruskih raketnih i vazdušnih napada. Održavanje sistema Hok pojačaće ukrajinsku sposobnost da odbrani i zaštiti svoju ključnu infrastrukturu", ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Kad smo kod Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruski uticaj "probio američki politički sistem" i odbacio ideju, koju, kako je naveo, podržavaju saveznici Donalda Trampa, da bi Ukrajina mogla brzo da okonča rat tako što bi se odrekla velikog dela svoje teritorije.

Zelenski je dodao da je pozvao Trampa, preko posrednika, da doputuje u Ukrajinu, kao i da je bivši predsednik SAD izrazio interesovanje, ali da još nije rekao da će doći.

On je istakao da je spreman da čuje Trampove predloge o ratu, ali je istakao i da je veoma skeptičan.

"Ukoliko je plan da samo damo naše teritorije, a takva je ideja, to je onda vrlo primitivna ideja", rekao je Zelenski u intervjuu za izdanja medijske kuće Aksel Špringer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading