ILON MASK VIŠE NIJE NAJBOGATIJI ČOVEK - otkrivamo šta se krije iza pada!

Autor:

Svet

08.04.2024

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opadanje bogatstva i promena u rangiranju Ilona Maska

ILON MASK VIŠE NIJE NAJBOGATIJI ČOVEK - otkrivamo šta se krije iza pada!

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask, istaknuti južnoafrički preduzetnik i tehnološki magnat, nedavno je doživeo značajan pad svoje neto vrednosti, što ga je dovelo na četvrto mesto među najbogatijim pojedincima na svetu. Ovaj pad doveo je do zanimljive promene u rangiranju, po prvi put u četiri godine Maskovo bogatstvo je palo ispod onog osnivača Facebook-a Marka Zakerberga, koji trenutno nosi titulu trećeg najbogatijeg čoveka na svetu. Prema Bloombergovom Indeksu milijardera, Maskovo bogatstvo je palo na 143 milijarde funti, dok Zakerbergova neto vrednost iznosi 148 milijardi funti.

Maskova finansijska klackalica

Ranije ove godine, Ilon Mask, star 52 godine, nosio je titulu najbogatijeg čoveka na svetu, ali fluktuacije cene deonica Tesla-e dovele su do značajnog smanjenja njegove neto vrednosti. Vrednost Tesla-ine akcije pala je za više od 30% od januara, što je rezultiralo impresivnim smanjenjem Maskovog bogatstva od 38,5 milijardi funti. Ovaj turbulentni finansijski put tesno je povezan sa performansama kompanije električnih automobila, pri čemu niz faktora poput jake konkurencije kineskih konkurenata i proizvodnih izazova u Evropi doprinose oštrom padu cene Tesla-inih deonica.

Raznolike investicije i prepreke

Pored vođenja Tesle, Mask je diverzifikovao svoje investicije, uključujući vlasništvo nad X-om (ranije Twitter) i 42% udela u SpaceX-u, zajedno sa interesima u Neuralinku i The Boring Company-u. Međutim, njegova akvizicija X-a za 35 milijardi funti krajem 2022. godine naišla je na prepreke, posebno nakon što je brazilski sudija Vrhovnog suda pokrenuo istragu protiv Maska nakon njegove najave ponovnog uvođenja naloga na X koji je sudija naredio da budu blokirani. Ovaj razvoj događaja izazvao je niz prepreka za Maska, što potencijalno dovodi do gubitka prihoda i mogućnosti zatvaranja kancelarija u Brazilu.

Rivalstvo i svađa sa Markom Zakerbergom

Rivalstvo između Maska i Zakerberga obeleženo je dugotrajnom svađom, pri čemu je Musk čak otišao toliko daleko da je prošle godine izazvao Zakerberga na borbu u kavezu u Las Vegasu. Nastavak neslaganja eskalirao je kada je Musk kritikovao Instagram, koji je u vlasništvu Meta, a zatim izazvao Zakerberga na borbu u kavezu, koja je na kraju otkazana zbog Muskove navodne povrede. Ovaj razgovor doveo je do Zakerbergovog odbacivanja Maskove ozbiljnosti u vezi sa borbom, a dva milijardera takođe su razmenili udarce kada je Meta pokrenula Threads u pokušaju da se suprotstavi X-u.

Promena bogatstva među najbogatijima

Dok je Maskovo bogatstvo doživelo pad, njegovi rivali su doživeli značajne dobitke. Meta, matična kompanija Facebook-a i Instagram-a, doživela je porast cene deonica od preko 50% u 2024. godini, dodajući značajnih 46,5 milijardi funti na Zakerbergovo bogatstvo. U međuvremenu, Bernar Arno, osnivač LVMH-a, trenutno nosi titulu najbogatijeg čoveka na svetu sa neto vrednošću od 177 milijardi funti, zatim sledi Džef Bezos iz Amazona sa 164 milijarde funti i Bil Gejts iz Microsoft-a sa 121 milijardom funti.

Ukratko, finansijsko putovanje Ilona Maska, pod uticajem fluktuacija Tesla-inih deonica i njegovih raznovrsnih investicija, dovelo je do značajnog pada njegove neto vrednosti, što je rezultiralo promenom u rangiranju najbogatijih pojedinaca na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading