STRAVIČNO KRVOPROLIĆE U NAJAVI: Netanjahu saopštio uznemirujuće vesti (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2024

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadni zvaničnici, među kojima je i predsednik SAD, Džozef Bajden, više puta su pozvali Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmera u Rafi.

STRAVIČNO KRVOPROLIĆE U NAJAVI: Netanjahu saopštio uznemirujuće vesti (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, izjavio je danas da "postoji datum" za ulazak izraelske vojske (IDF) u grad Rafa, koji se nalazi na granici Pojasa Gaze i Egipta.

- Sve vreme radimo na ostvarivanju naših ciljeva: oslobađanje svih talaca i postizanje potpune pobede nad Hamasom - poručio je Netanjahu u video-obraćanju, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da Izrael ne može da pobedi u ratu protiv Hamasa, bez vojne operacije u Rafi.

Izraelski ministar odbrane, Joav Galant, izjavio je juče da su izraelske trupe povučene iz oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze da bi se pripremile za ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu u palestinskoj enklavi, gde se sklonilo više od milion Palestinaca od borbi u drugim delovima Gaze.

Zapadni zvaničnici, među kojima je i predsednik SAD, Džozef Bajden, više puta su pozvali Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmera u Rafi kako bi se izbegle nove civilne žrtve.

Podsetimo, Netanjahu je izjavio juče da je ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.

On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni posle šest meseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negde u enklavi

Istakao je da Izrael, uprkos rastućem međunarodnom pritisku, neće popustiti pred ''ekstremnim'' zahtevima lidera Hamasa.

Međutim, gotovo 50 odsto Izraelaca veruje da izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, deluje iz političkih motiva, odnosno interesa, pokazuju rezultati anekte koja je sprovedena šest meseci nakon početka rata u Pojasu Gaze.

Na pitanje da li izraelska Vlada čini dovoljno da se oslobode taoci, 39 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, a 56 odsto negativno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading