ŠOKANTAN IZVEŠTAJ RUSIJE: Moskva imenovala ukrajinske ronioce koji su uništili Severni tok

Autor:

Svet

06.04.2024

22:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko tužilaštvo traži istragu terorističkih napada na gasovode

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ RUSIJE: Moskva imenovala ukrajinske ronioce koji su uništili Severni tok

Foto: printscreen/Telegram

fotografija curenja gasa u more


Generalno tužilaštvo Ruske Federacije poslalo je zahtev nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra za sprovođenje istrage terorističkih napada na gasovode Severni tok i Severni tok-2. Ova inicijativa je pokrenuta nakon što su poslanici Državne dume, Andrej Krasov, Nikolaj Haritonov, Jana Lantratova, i javne ličnosti Aleksandar Dugin i Andrej Derkač, uputili apel za istraživanje moguće umešanosti pojedinaca i struktura u pripremu i finansiranje terorizma na teritoriji Ruske Federacije, kao i podrivanje gasovoda Severni tok.

Apel poslanika i javnih ličnosti

Apel poslanika i javnih ličnosti ističe detaljnu hronologiju događaja pre eksplozije gasovoda, koja je opisana u članku američkog istraživačkog novinara Simora Herša pod nazivom "Kako je Amerika izvukla gasovod Severni tok". Ovaj članak detaljno opisuje događaje i sastanke najvišeg političkog, vojnog i obaveštajnog rukovodstva SAD u cilju planiranja operacije uništavanja gasovoda Severni tok.

Ukrajina kao mogući akter

Autori apela skreću pažnju na neobične plovidbene rute brodova iz Velike Britanije, Paname i Poljske u oblastima u blizini mesta kasnijih eksplozija gasovoda. Takođe, ističu umešanost Ukrajine u oštećenje gasovoda Severni tok, navodeći izjave rukovodstva Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine o umešanosti njihovog resora u terorističke akte protiv Ruske Federacije.

Detalji o grupi "zataškavanja"

Grupa koja je izvela "operaciju prikrivanja" bila je obučena u dubokovodnom kamenolomu u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, nakon čega su pribavili rumunska dokumenta i živeli u privatnoj kući pored rumunske podmorničke baze Mangalija. Članovi grupe su potom obučavani u Rumuniji i Poljskoj, pre nego što su izvršili napad na gasovode Severni tok.

Reakcija Švedske

Podsetimo, švedsko tužilaštvo je zatvorilo preliminarnu istragu u slučaju sabotaže na gasovodima Severni tok zbog neprijavljene jurisdikcije, dok je istovremeno odbilo da daje bilo kakve komentare medijima, uključujući i "osumnjičene u švedskoj istrazi". Istraga je zaključila da se švedska jurisdikcija ne primenjuje na ovaj slučaj.

Uništenje podmorskog gasovoda "Balticconnector"

Pored gasovoda Severni tok, podmorski gasovod "Balticconnector" takođe je uništen početkom oktobra 2023. godine, što je izazvalo međunarodni skandal. Ova vest je prošla pomalo nezapaženo, iako je značajna u kontekstu dešavanja na gasovodima Severni tok.

Kao novinar, moram da istaknem da je istraga terorističkih napada na gasovode Severni tok i Severni tok-2 izuzetno složena i zahteva pažljivo ispitivanje svih relevantnih činjenica i detalja. Očekuje se da će nadležni organi SAD, Nemačke, Francuske i Kipra odgovoriti na zahtev Generalnog tužilaštva Ruske Federacije i preduzeti odgovarajuće korake kako bi istražili ove ozbiljne optužbe. Svet će sa pažnjom pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem.

(Ouzjeonline.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading