VANREDNO STANJE U RUSKOM GRADU: Oglasila se lokalna uprava, a stanovništvo u panici

Autor:

Svet

05.04.2024

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rečeno je da će se nivo radijacije pratiti sledeća dva dana i da će se istražiti izvor radijacije.

VANREDNO STANJE U RUSKOM GRADU: Oglasila se lokalna uprava, a stanovništvo u panici

Foto: Shutterstock

Vlasti u ruskom dalekoistočnom gradu Habarovsku proglasile su vanredno stanje u području gde je pronađen "izvor radioaktivnog zračenja", javili su ruski mediji.

Kako prenose, u pitanju je povišen nivo radijacije otkrivene u blizini električnog stuba oko 2.5 kilometara od stambenih zgrada.

Nitko nije povređen ni izložen zračenju i "nema pretnje po zdravlje građana", navele su ruske agencije za zaštitu potrošača.

Rečeno je da će se nivo radijacije pratiti sledeća dva dana i da će se istražiti izvor radijacije.

Specijalisti iz habarovske fabrike Radon rade na utvrđivanju prirode izvora, njegovog uklanjanja, transporta i sahranjivanja.

- Nema opasnosti po stanovništvo grada - istakla je uprava.

Podsetimo, radioaktivnost je spontani proces u kojem se atomsko jezgro, emitujući jednu ili više čestica ili kvanata elektromagnetnog zračenja, preobražava u drugo jezgro. Prvobitno nije bila poznata priroda zračenja nego se zbirno govorilo o radijaciji pa je ova pojava "raspada" jezgra nazvana radioaktivnost, a jezgra koja emituju čestice ili zračenje radioaktivna jezgra ili, ispravnije radioaktivni izotopi. Raspadom početnog jezgra, koje se naziva i jezgro roditelja, nastaje novo jezgro, potomak, koje može da ima redni broj Z i/ili maseni broj A različit od jezgra roditelja. Radioaktivni raspad karakteriše se vrstom i energijom emitovane radijacije i vremenom poluraspada. U prirodi se javljaju alfa-raspad, beta--raspad, gama-raspad i spontana fisija. Pri alfa-raspadu radioaktivna jezgra emituju jezgra helijumovih atoma 4He++. Kod beta--raspada, iz jezgra se emituju elektron i antineutrino, a kod gama-raspada jezgro zrači elektromagnetne talase (fotone) velike energije. U laboratoriji mogu da se dobiju i jezgra koja se raspadaju na brojne načine, na primer, emitujući pozitrone i neutrina (beta+-raspad) ili kod kojih dolazi do K-zahvata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading