"ISTORIJA JE BILA NEPRAVEDNA" Najavljeno ujedinjenje dve evropske države

Autor:

Svet

05.04.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čolaku je rekao i da Rumunija u mnogo čemu pomaže Moldaviji.

"ISTORIJA JE BILA NEPRAVEDNA" Najavljeno ujedinjenje dve evropske države

Foto: Shutterstock

Premijer Rumunije, Marsel Čolaku, govorio je o potencijalnoj uniji Rumunije sa Moldavijom i istakao da podržava takvu ideju.

- Podržavam uniju Moldavije sa Rumunijom. Verujem u uniju između zemalja. To će biti urađeno u okviru Evropske unije i za to ćemo naći rešenje - rekao je rumunski premijer.

On je rekao i da Rumunija u mnogo čemu pomaže Moldaviji.

- Republika Moldavija je uz pomoć Rumunije postigla održivost. To je činjenica. Istorija je bila nepravedna. Ne mogu da promenim prošlost, a sadašnjost je posledica prošlosti. Jedino što možemo da uradimo je da gradimo budućnost - rekao je Čolaku.

Čolaku nije jedini političar u Rumuniji koji razmišlja o ujedinjenju zemlje sa Moldavijom, a ova ideja je često tema razgovora rumunskih nacionalista.

Foto: YouTube/Kanal D Romania/Printscreen

Marsel Ćolaku

Političku retoriku često prate natpisi "Besarabija je Rumunija" koji se ističu na brojnim sportskim i drugim manifestacijama, a koji ukazuju na težnje nacionalista u ovoj zemlji ka teritoriji koja se nalazi u Moldaviji, kao i delovima Ukrajine.

Podsetimo, šef obaveštajne i sigurnosne službe Moldavije (SIS) upozorio je početkom marta da Rusija planira nove akcije za destabilizaciju zemlje.

Do novih akcija dolazi dok se Moldavija priprema za predsedničke i parlamentarne izbore i ključni referendum o integraciji u Evropsku uniju.

Aleksandro Musteata je na konferenciji za novinare 5. marta u Kišinjevu rekao da je SIS došao u posed "određenih podataka" o akcijama planiranim za ovu i narednu godinu koje bi kompromitovale pristupanje Moldavije EU i vratile je pod sferu uticaja Rusije.

- Detalji ukazuju na strategije za 2024. i 2025. koje uključuju podršku proruskim političkim akterima koji su povezani s obaveštajnim službama, organizovanim kriminalnim grupama i rukovodstvom Kremlja - rekao je Musteata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srb

06.04.2024 11:27

Rusi neće imati ništa protiv toga. Ali Pridnjestrovnje i Malorusija se pridružuju Rusiji. Kao i Odesa i Krim. Pošteno, pa ko koga zaj*be...