KORUPCIJA, SUKOB INTERESA, UPLITANJE U JAVNE POSLOVE... Ursula fon der Lajen pod istragom zbog dogovora sa velikom farmaceutskom kućom

Autor:

Svet

01.04.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako tužioci EPPO-a istražuju potencijalna krivična dela, u vezi s tim slučajem još uvek niko nije optužen.

KORUPCIJA, SUKOB INTERESA, UPLITANJE U JAVNE POSLOVE... Ursula fon der Lajen pod istragom zbog dogovora sa velikom farmaceutskom kućom

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) istražuje prepisku između šefice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, i čelnika farmaceutske kompanije Fajzer, Alberta Burlaa, javlja Politico.

Istražitelji EPPO poslednjih su meseci preuzeli istragu od belgijskih tužilaca, koji su istraživali Fon der Lajen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i portparol tužilaštva u Liježu.

Iako tužioci EPPO-a istražuju potencijalna krivična dela, u vezi s tim slučajem još uvek niko nije optužen, prenosi tportal.

Foto: Tanjug/AP

Fajzer vakcina

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u gradu Liježu početkom 2023, nakon krivične prijave koju je podneo lokalni lobista, Frederic Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je poslednja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobede proevropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je portparol poljske vlade za Politico.

Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj celom skandalu daje još ozbiljniju notu, zbog koje bi pod lupu evropskih istražilaca mogla doći i čitava Komisija, i to uoči predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima aktualna šefica želi da osigura još jedan mandat na čelu EU.

Evropska komisija do sada je uporno izbegavala da daje ikakve zvanične informacije o slučaju, a medijima nije formalno potvrdila čak ni samo postojanje sporne prepiske između Fon der Lajen i Burlaa.

Dogovor o dostavi Fajzerovih vakcina procenjene vrednosti od 20 milijardi dolara, bio je interpretiran kao jedan od najvećih trijumfa Ursule fon der Lajen. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo kako je narudžbina bila nerealno velika, zbog čega se vrednost "propalih" doza procenjuje na četiri milijarde evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading