BRISEL BESAN NA ŠMITA: Međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

Autor:

Svet

27.03.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je juče odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

BRISEL BESAN NA ŠMITA: Međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

Foto: printskrin

Međunarodna supervizija nespojiva je sa evropskom budućnošću BiH, saopštio je portparol Evropske komisije, Peter Stano.

Iz EU su podsetili da je Kristijan Šmit odlučio da izmeni Izborni zakon BiH.

EU podseća da bi njegova izvršna ovlašćenja trebalo da se koriste samo kao poslednja mera protiv nepopravljivih nezakonitih akata.

- Evropska unija očekuje da vlasti BiH sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori sprovedu u skladu sa evropskim standardima primenom OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih partija - istakao je Stano.

Foto: printscreen

Peter Stano

On navodi da je EU izrazila snažnu preferenciju da Parlamenterna skupština BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da to urade na vreme za implementaciju tokom oktobarskih opštinskih izbora.

- EU naglašava da je opsežna međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u periodu koji je pred nama. Nakon odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti da radi sa vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu - zaključili su u saopštenju.

Podsetimo, visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je juče odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

- Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH - rekao je Šmit.

Objavljujući odluku o izmeni Izbornog zakona BiH, Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Cilj izmena su transparentniji i fer izbori, tvrdi Šmit.

- Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio srećniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmena zakona direktno od odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan - naveo je Šmit.

Šmit je kazao da su donete izmene važne za evropski put BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading