"BiH BEZ REPUBLIKE SRPSKE NE POSTOJI" Dodik uputio poruku liderima Evropske unije i zatražio JEDNU stvar

Autor:

Svet

05.03.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je primetio da je dobro što su dobijene jasne poruke da je budućnost svih država zapadnog Balkana u EU.

"BiH BEZ REPUBLIKE SRPSKE NE POSTOJI" Dodik uputio poruku liderima Evropske unije i zatražio JEDNU stvar

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je danas evropskim liderima da od njih očekuje da podrže opredeljenje naroda u BiH za integraciju sa drugim zemljama Evrope i podsetio da su lideri Evrope pre više od tri decenije doprineli dezintegraciji ovog prostora, uz mnogo patnji i žrtava.

Pravedeno je, istakao je, da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ponovo žive u EU bez granica i barijera.

- BiH je, ogromnom zaslugom Republike Srpske, uložila nikad više napora u to da ubrzano napreduje na evropskom putu. Ukoliko EU demonstrira viziju, nagradiće te napore i ubrzati celi proces integracije zapadnog Balkana. Ukoliko se opredeli za naš napredak, pokazuje da je u njoj živa vizija osnivača tog velikog ekonomskog i mirovnog projekta. Ukoliko se opredeli za dalje blokade, ona više nema viziju, nego je instrument u geopolitičkim igrama koje već sada najskuplje plaća - napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Pozdravio je dobre poruke koje dolaze iz EU, od ministara spoljnih poslova Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske.

- Pozivaju da se što pre otvore pregovori sa BiH. Rade to na način koji pomaže unutrašnjim odnosima i to treba pozdraviti - rekao je Dodik.

O poseti šefice nemačke diplomatije, Analene Berbok, Dodik je primetio da je dobro što su dobijene jasne poruke da je budućnost svih država zapadnog Balkana u EU.

- U njenim izjavama i dalje se osećaju posledice prljave kampanje dugog trajanja protiv nas. Podvlačim još jednom: Republika Srpska, činjenicom da traži poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i međunarodnog prava, nije remetilački, već faktor opstanka BiH. I to je poruka Banjaluke svim evropskim zvaničnicima - poručio je Dodik.

Ponovio je da da BiH bez Republike Srpske ne postoji.

- EU ne može biti kompletna bez BiH i Republike Srpske, jer mi možemo funkcionisati samo kao EU. Mi smo paradigma EU na malom prostoru. Možemo biti uspešan projekat zasnovan na ekonomskoj i demokratskoj koegzistenciji različitih interesa koji stalno pronalaze kompromise i na taj način idu u budućnost. Republika Srpska tome teži kao najvećem nacionalnom interesu, jer kraj puta u EU je kraj granica među Srbima, ali i ostalim narodima na Balkanu - naveo je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading