"TRAMP JE ŠANSA" Dodik o pristupanju BiH Evropskoj uniji i mogućnosti otcepljenja RS

Autor:

Svet

26.02.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći o mogućem referendumu o nezavisnosti Srpske, Dodik je rekao da Srpska čeka da neke velike sile kažu da ima pravo na samoopredeljenje.

"TRAMP JE ŠANSA" Dodik o pristupanju BiH Evropskoj uniji i mogućnosti otcepljenja RS

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik na meti Sjedinjenih Država

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da Srpska neće podržati proces pristupanja EU po cenu gubljenja identiteta srpskog naroda i tradicionalnih prijatelja.

- Naš stav je da tokom mogućeg procesa priključenja EU ne izgubimo svoj identitet. Zato mi ništa ne blokiramo, mi vodimo računa o našim interesima, tačno onako kao to radi Brisel - rekao je Dodik za "Izvestiju", prenosi RTRS.

Na pitanje može li BiH u dogledno vreme da postane član EU, Dodik je odgovorio da to ne zavisi od BiH već prvenstveno od birokrata u Briselu.

- Ako oni sada daju mogućnost pregovaračkog statusa za Ukrajinu koja je faktički u vojnom sukobu, od njih se svašta može očekivati. Na taj način sve se svodi na geostrateške uslove Zapada, a na BiH se oni prosto treniraju - rekao je Dodik.

Foto: Dragan Kadić

 

On je dodao da je BiH većinom prilagodila svoje zakonodavstvo kriterijumima EU i dostigla nivo koji Ukrajina ne može da dostigne za dve godine, ako uopšte i može da dostigne ikada.

Dodik je ukazao da je u BiH pre deset godina bilo mnogo više optimizma po pitanju EU, ali se problem uvek javlja kada se u to pitanje uključi ideologija koja vodi zabludi.

- Uslovi Brisela pretpostavljaju gubitak identiteta građana. Oni uvek vode tome da formiraju neki univerzalni tip ličnosti - naveo je Dodik i dodao da Srbi ne žele da izgube svoj identitet.

Naglasio je da Srpska nije zainteresovana za unitarizaciju i centralizaciju BiH, već samo za BiH koja će se pridržavati svog Ustava.

- Mi apsolutno ne razumemo procese u EU usmerene na ukidanje našeg postojanja - rekao je predsednik Srpske i ukazao da postoji primer Belgije, koja nije žrtvovala svoju autonomiju radi stupanja u EU.

Foto: shutterstock

 

Odgovarajući na pitanje da li se Srpska plaši da će u slučaju stupanja BiH u EU teže graditi odnose sa Rusijom, Dodik je naveo da Srpska neće podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka njenih tradicionalnih prijatelja.

- Oni nam nameću svoje vrednosti. Mi nećemo podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka naših tradicionalnih prijatelja. Na kraju krajeva, niko i ne zna kako će izgledati EU - naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da se EU samo brže uništava, da trenutno u Evropi nema nijednog pravog lidera i političara i da je svima jasno da je Evropa, sledeći interese SAD, izgubila svoj značaj.

- Sve više izlazi na videlo pitanje unutrašnje nestabilnosti i postaje očevidno da je potrebno mnogo toga menjati u savremenoj Evropi. Pri tome ne verujem u to da su mnogi saglasni da budu ti koji ispunjavaju tuđe odluke. Zato sam uveren da je EU u sadašnjem obliku neodrživa - dodao je Dodik.

Govoreći o mogućem referendumu o nezavisnosti Srpske, Dodik je rekao da Srpska čeka da neke velike sile kažu da ima pravo na samoopredeljenje.

- Nikada nismo odustajali od potrebe jačanja naše Republike Srpske - dodao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

 

Na činjenicu da će se BiH raspasti, Dodik je ukazao da je ona kolonija nekih zapadnih zemalja, a da je borba Srpske za njen status antikolonijalna.

- Zato mi nećemo propustiti šansu da mirnim putem zaštitimo svoj status. Na primer, ako na izborima u SAD pobedi Donald Tramp, za to se mogu javiti određeni uslovi. To se još može dogoditi. Greška je govoriti da se to nikada neće dogoditi - dodao je Dodik.

On je istakao da Srpska ostaje u okviru svojih teritorija i da se rukovodi interesima svog naroda.

- Mi smo jedan narod sa narodom Srbije i doživljamo Srbiju kao domovinu. Mi ćemo bezuslovno očuvati subjektivitet Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Navodeći da su Nemci imali pravo da objedine Istočnu i Zapadnu Nemačku, Dodik je rekao da je moguće da će i srpski narod imati to pravo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading