"RADI SE NA LOGISTIČKIM PITANJIMA" Rusija otvara konzulat u velikom srpskom gradu

Autor:

Svet

26.02.2024

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pitanje po kojoj ceni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj ceni je reč, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cenom.

"RADI SE NA LOGISTIČKIM PITANJIMA" Rusija otvara konzulat u velikom srpskom gradu

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, izjavio je da bi ruski konzulat u Banjaluci mogao da bude otvoren već ove godine.

Dodik je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u RS, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donete sa obe strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što pre otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio: "Da, naravno, mislim da je to realno."

Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, u Kazanju, rekao je da je RS prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Bobylev

 

Na pitanje po kojoj ceni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj ceni je reč, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cenom.

Potvrdio je da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama. Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti RS i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banjaluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je Srpska uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži posle Dejtonskog sporazuma.

- Ako kažete da Banja Luka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti - rekao je Dodik.

Istakao je da Banjaluka nikada nije odustajala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da "neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredeljenje".

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio: "Videćemo."

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska razmatra mogućost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

- Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primer, nemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Nemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo. Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno - rekao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading