PARE SU LEGLE, ALI STUDENTI IPAK OSTAJU BEZ STIPENDIJA, KREDITA I PLATA?! Kilometarski redovi u Severnoj Mitrovici - OVAKO IZGLEDA KURTIJEVO IŽIVLJAVANJE NA DELU! (FOTO)

Autor:

Vesti

26.02.2024

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranko Milovanović, student, naglašava da su studenti danas došli po svoje stipendije i da izražavaju nezadovoljstvo usled situacije u kojoj su se zatekli.

PARE SU LEGLE, ALI STUDENTI IPAK OSTAJU BEZ STIPENDIJA, KREDITA I PLATA?! Kilometarski redovi u Severnoj Mitrovici - OVAKO IZGLEDA KURTIJEVO IŽIVLJAVANJE NA DELU! (FOTO)

Foto: Kosovoonline

Završetak februara u Severnoj Mitrovici karakterišu duge kolone ispred poslovnica Banke Poštanske štedionice, gde su se ovaj put našli i studenti Univerziteta u Prištini, koji privremeno funkcioniše u Kosovskoj Mitrovici, jer je došao dan za isplatu stipendija. Pored njih, redove su popunjavali i mladi zaposleni kroz program "Moja prva plata", koji su takođe došli da podignu svoje zarade.

Danas su se građani, pretežno mladi koji su za svoje obrazovanje ili posao odabrali Severnu Mitrovicu, okupili i izrazili svoje nezadovoljstvo i razočaranje novinaru Kosovo onlajna. Strahinja Jeftić, koji je zaposlen preko programa "Moja prva plata", došao je danas sa kolegama da podigne svoj novac.

"Međutim, odlukom CBK nama je onemogućeno da podignemo naša novčana sredstva. Ova odluka nije zaobišla ni starije kolege koji imaju dugogodišnje radno iskustvo, a ni sugrađane Kosovske Mitrovice. Mi zaista želimo da ostanemo na ovim prostorima, ali pod ovakvim uslovima i okolnostima, nisam siguran koliko je realno imati normalan život. Ono što jedino ostaje na nama, da se svi legitimnim načinima izborimo za bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome uspeti", kaže Jeftić.

Foto: Kosovoonline

Mladi u redovima čekaju islatu

Ivana Minić navodi da danas takođe nije uspela da podigne svoju zaradu koju je ostvarila preko programa koji finansira Srbija.

"Pitanje je da li ćemo uopšte stići od ovolikog reda. Postoje i druge kolege koje nisu u mogućnosti da odu do centralne Srbije da podigne novac i bilo bi lepo da se ovo izreguliše", kaže ona.

Ranko Milovanović, student, naglašava da su studenti danas došli po svoje stipendije i da izražavaju nezadovoljstvo usled situacije u kojoj su se zatekli. Napominje da studenti imaju značajne troškove, uključujući smeštaj, školarinu, ishranu u menzi i nabavku knjiga.

"Ovom odlukom CBK nama je uskraćeno normalno studiranje u 21. veku. Mnogi studenti su korisnici studentskih kartica preko kojih primaju kredite i stipendije koje izdaje Ministarstvo prosvete Srbije, a ovom odlukom nismo u mogućnosti da ih koristimo kako bismo podigli novac. Brojni studenti koji dolaze ovde iz centralne Srbije, roditelji im uplaćuju novac, a zbog ove zabrane nisu u mogućnosti da podižu novac kako bi mogli da plaćaju dažbine. U ime svih studenata našeg univerziteta, apelovao bih i pozvao međunarodnu zajednicu, pojedince, organizacije i organe da učine nešto", poručuje on.

Foto: Kosovoonline

Mladi u redovima čekaju islatu

Student iz centralne Srbije koji se školuje u Severnoj Mitrovici Marko Ranđelović naglasio je da mu je jutros legao novac koji ne može da podigne i, samim tim, ne može da uplati ratu za školarinu i overi semestar.

"Ne znam dokle će se moći ovako, posle svih ovih odluka koje su sprovedene. Narušeni su nam uslovi, a imali smo poprilično dobre uslove. Kao što vidite veliki broj studenta je ovde, jako je teška situacija, nadam se da će ni druge evropske studenske organizacije neće ostati neme i da će odreagovati, pružiti nam podršku", navodi Ranđelović.

Od 1. februara na teritoriji Kosova stupila je na snagu uredba Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara. Ova mera prvo je najviše uticala na najranjivije grupe stanovništva, uključujući penzionere, osobe sa invaliditetom, kao i građane koji primaju socijalnu pomoć, dečje dodatke i druge vrste prihoda iz Srbije.

(Kosovo online)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading