"ELIMINACIJA REPUBLIKE SRPSKE IM JE BITNIJA OD ULASKA U EU": Dodik izrevoltiran ponašanjem bošnjačkih stranaka u BiH

Autor:

Svet

18.02.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je pozvao na promenu fokusa sa uzaludnih pokušaja rasturanja Republike Srpske na konstruktivne napore usmerene ka poštovanju dogovora.

"ELIMINACIJA REPUBLIKE SRPSKE IM JE BITNIJA OD ULASKA U EU": Dodik izrevoltiran ponašanjem bošnjačkih stranaka u BiH

Foto: instagram.com/milosvucevic

U nedavnom saopštenju, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, optužio je bošnjačke stranke da prioritet daju eliminaciji Republike Srpske umesto pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Dodik je naglasio osnovni problem disfunkcionalnosti Bosne i Hercegovine, pripisujući je Federaciji zbog nepriznavanja ustavnog postojanja Republike Srpske. Istakao je da dok je Republika Srpska prihvatila ustavni okvir Bosne i Hercegovine, Federacija nije uzvratila to priznanje, time održavajući izazove zemlje.

Dodik je pozvao na promenu fokusa sa uzaludnih pokušaja rasturanja Republike Srpske na konstruktivne napore usmerene ka poštovanju dogovora. Istakao je potencijal Bosne i Hercegovine da postane normalna, demokratska zemlja, naglašavajući odgovornost svih strana da rade ka tom cilju. Dodik je takođe izrazio spremnost Republike Srpske da učestvuje u dijalogu i postizanju saglasnosti, ističući međusobnu želju za pristupanje EU, prenosi Borba.

Dodik je naglasio da je na partnerima Bosne i Hercegovine da pokažu svoju posvećenost i sposobnost da iskoriste ovu priliku za napredak. Odbacio je prikazivanje Republike Srpske kao kočničke sile, naglašavajući potrebu za odgovornošću i izbegavanje pogrešnih optužbi. Dodatno, Dodik je istakao specifične zakonodavne akcije koje se doživljavaju kao pretnja suverenitetu Republike Srpske, podvlačeći neophodnost zaštite autonomije entiteta.

Dodik je pozvao na javno objavljivanje transkripta sa nedavnog sastanka u Sarajevu kako bi se osvetlile strane odgovorne za kočenje napretka. Odbacio je ideju izvinjenja za percepirane prepreke, pozivajući na odustajanje od podređenosti spoljnim interesima. Takođe, pozvao je na odustajanje od 30 godina služenja stranim agendama i zagovarao fokus na služenje interesima birača.

Izražavajući poznavanje prošlih razočarenja, Dodik je izrazio nadu u pozitivno iznenađenje od partnera Bosne i Hercegovine. Takođe je apelovao na bošnjačku javnost da traži političare koji daju prioritet domaćim interesima nad stranim uticajima, naglašavajući zajedničku težnju za dugoročnom stabilnošću i prosperitetom kroz prijateljske odnose među svim konstitutivnim narodima.

Izjave predsednika Milorada Dodika osvetljavaju kompleksne dinamike unutar Bosne i Hercegovine i ističu izazove koji leže pred zemljom na putu ka integraciji u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading