HAKERI KRENULI U OSVETU ZA NAVALJNOG: Ukradena baza podataka o stotinama hiljada ruskih zatvorenika

Autor:

Svet

01.04.2024

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hakeri su postavili fotografiju Navaljnog i njegove supruge Julije na veb stranicu zatvora i stavili poruku "Živeo Aleksej Navaljni!".

HAKERI KRENULI U OSVETU ZA NAVALJNOG: Ukradena baza podataka o stotinama hiljada ruskih zatvorenika

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko sati nakon smrti ruskog opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, pre gotovo dva meseca u ruskom zatvoru, grupa hakera krenula je u osvetu.

Koristeći pristup kompjuterskoj mreži povezanoj sa ruskim zatvorskim sistemom, hakeri su postavili fotografiju Navaljnog i njegove supruge Julije na veb stranicu zatvora i stavili poruku "Živeo Aleksej Navaljni!".

To je ipak manji problem za zatvor i ruske vlasti, za razliku od činjenice da su navodno ukrali bazu podataka koja sadrži informacije o stotinama hiljada ruskih zatvorenika, njihovim rođacima i kontaktima, uključujući podatke o zatvorenicima u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni preminuo 16. februara, piše CNN.

Hakeri, koje čine ruski iseljenici i Ukrajinci, dele te podatke, uključujući telefonske brojeve i mejl adrese zatvorenika i njihovih rođaka “u nadi da ih neko može kontaktirati i pomoći razumeti šta se dogodilo Navaljnom".

Osim toga, hakeri su iskoristili pristup onlajn trgovini ruskog zatvorskog sistema, gde članovi porodice kupuju hranu za zatvorenike, kako bi promenili cene proizvoda poput rezanaca i konzervirane govedine na svega jednu rublju, što je otprilike jedan cent. Inače im je cena oko jednog eura.

Administratoru internetske zatvorske trgovine trebalo je nekoliko sati da to primeti, ali je tad već mnogo ljudi kupilo sve te proizvode za praktično ništa. Konkretnije, prošla su tri dana pre nego što je IT osoblje u zatvorskoj trgovini uspelo da onemogući hakerski napad.

Takođe, hakeri su upozorili administratore internetske zatvorske trgovine, da ne uklanjaju poruke u korist Navaljnog. Kad su to odbili, hakeri su uzvratili uništavanjem jednog od servera i time načinili dodatne probleme sistemu

Ovo nije prvi napad otkako traje rat u Ukrajini, ali prvi je zbog smrti Navaljnog. A, kako tvrde hakeri za CNN, nije posljednji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading