DONETA PRESUDA U SLUČAJU ASANŽ!

Autor:

Svet

26.03.2024

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud je doneo presudu u njegovu korist

DONETA PRESUDA U SLUČAJU ASANŽ!

Foto: Tanjug/AP

Visoki sud u Londonu odlučio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju "zadovoljavajuća uveravanja", prenosi Gardijan.

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata. Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Sredinom decembra 2020. odlazeći predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će pomilovati Asanža, iako presuda londonskoga suda još nije donesena.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading