"AMBICIJE PUTINA SE NE ZAVRŠAVAJU U UKRAJINI" Brisel zatražio pomoć bivšeg evropskog lidera u razradi mogućeg rata sa Rusijom

Autor:

Svet

22.03.2024

00:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska deli granicu sa Rusijom u dužini od 1.300 kilometara.

"AMBICIJE PUTINA SE NE ZAVRŠAVAJU U UKRAJINI" Brisel zatražio pomoć bivšeg evropskog lidera u razradi mogućeg rata sa Rusijom

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, zatražila je pomoć od Finske u pripremi Evropske unije za mogućnost oružanog sukoba sa Rusijom u budućnosti.

Evropska komisija poslala je upit bivšem predsedniku Finske, Saulu Ninistu, sa zahtevom da pripremi izveštaj za poboljšanje evropske bezbednosti, piše "Politiko". Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, je komentarisala aktuelnu situaciju u ratu u Ukrajini kroz prizmu Evrope i njene odbrane od ambicija ruskog predsednika, Vladimira Putina.

- Mi znamo da se ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina ne završavaju u Ukrajini - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Fon der Lajen iznela je svoje viđenje situacije na istoku Evrope. Navela je i da cela Evropska unija može da uči od Finske.

- U Finskoj, odbrambena spremnost nije briga samo vojske, već svih. Moramo mnogo od njih da učimo. To je specifičan način razmišljanja i verujem da bi to moglo da se rasprostrani po Evropi... Ljudi moraju da budu spremni na sve vanredne situacije, uključujući vojne, hibridne pretnje kao i prirodne katastrofe. Organizacija trupa je u potpunosti u nadležnosti samih država članica - rekla je Ursula fon der Lajen.

Foto: Tanjug/AP

 

Da podsetimo, Finska je u toku 2023. godine postala članica NATO, dok je Švedska od nedavno 32. član Alijanse. Finska deli granicu sa Rusijom u dužini od 1.300 kilometara.

- Rat se promenio. To je konvencionalno, ali sa druge strane, sa dronovima i ostalim sajber uticajima, u velikoj meri se sve izmenilo. Nadam se da ćemo pronaći što više aspekata odbrane koji će nam garantovati sigurnost i bezbednost - istakao je Sauli Ninisto, bivši predsednik Finske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading