ZAKUVALO SE NA NEBU, SPREMA SE NOVI SUKOB: 20 borbenih aviona poslato u akciju

Autor:

Svet

21.03.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dešavanja u vazduhu samo su potkrepila tvrdnje da se sprema novi sukob

ZAKUVALO SE NA NEBU, SPREMA SE NOVI SUKOB: 20 borbenih aviona poslato u akciju

Foto: twitter/printscreen/@grantshapps

Kineske snage u sredu poslale 20 aviona u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, navodi se u dnevnom izveštaju tajvanskog ministarstva odbrane.

Vojni avioni su bili među 32 otkrivena u blizini samog Tajvana u četvrtak od 24 sata do 6 sati ujutro, prema Tajpeju, koji je takođe otkrio da je kineski dron istražio jednu od najbolje čuvanih tajni ostrva tokom patrole.

Desetak borbenih aviona i dronova otkriveno je zapadno od srednje vazdušne linije Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana, dok je 19 aviona za napad i podršku sa posadom delovalo u jugozapadnom sektoru tajvanske zone protivvazdušne odbrane, preneo je Njuzvik.

Takođe je otkriveno i pet kineskih brodova ratne mornarice, oko ostrva, navodi agencija Tajpej, navodeći da njihov relativni položaj nije otkriven.

Tajvan je na te provokacije odgovorio raspoređivanjem borbenih vazdušnih patrola, ratnih brodova i obalnih sistema protivvazdušne odbrane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Jedna neodređena kineska bespilotna letelica kružila je tog dana južnim Tajvanom u naletu na velike udaljenosti, približivši se čak 44 nautičke milje od istočnog okruga Hualijen, tvrdi zvanični Tajpej.

Inače, Hualijen je dom tajvanske vazduhoplovne baze Čiašan, za koju se smatra da je jedna od najstrože čuvanih tajni ostrva zbog svojih obimnih podzemnih hangara – ključnih za preživljavanje mogućeg raketnog napada Kine.

Sinoćnji nalet 20 aviona kineske vojske na zonu protivvazdušne odbrane Tajvana bio je najveći jednodnevni upad, navodi se na sajtu PLATracker.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading