ISTORIJSKA PRESUDA! Muškarac PRVI PUT OSUĐEN zbog JEZIVOG prestupa!

Autor:

Svet

19.03.2024

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je iskoristio mobilni telefon svog oca kako bi izvršio ovo delo, slanjem slika preko VocApa i Mesindžera. Žrtve su uspele da sačuvaju fotografije i poruke i odmah su prijavile slučaj policiji, čime su doprinele brzoj reakciji pravosudnog sistema.

ISTORIJSKA PRESUDA!  Muškarac PRVI PUT OSUĐEN zbog JEZIVOG prestupa!

Foto: ESSEX POLICE

U Engleskoj je zabeležena prva presuda za krivično delo "sajberflešing", što je izazvalo dosta pažnje i polemike u javnosti. Nikolas Houks iz Eseksa postao je prva osoba osuđena za ovo delo, što je izazvalo mnogo diskusija o novom Zakonu o bezbednosti na mreži koji je stupio na snagu krajem januara ove godine.

Houks je osuđen na 66 nedelja zatvora zbog slanja eksplicitnih fotografija svojih genitalija 60-godišnjoj ženi i 15-godišnjoj devojčici. On je iskoristio mobilni telefon svog oca kako bi izvršio ovo delo, slanjem slika preko VocApa i Mesindžera. Žrtve su uspele da sačuvaju fotografije i poruke i odmah su prijavile slučaj policiji, čime su doprinele brzoj reakciji pravosudnog sistema.

Dejvid Bar, tužilac u predmetu, istakao je da su ova krivična dela deo ranije utvrđenog obrasca ponašanja Nikolasa Houksa. Iako je već bio osuđivan za seksualne prestupe, nije dobio odgovarajući tretman lečenja zbog pretrpane liste čekanja, iako mu je preporučeno 12 pregleda kod psihijatra. Nakon priznanja krivice za "sajber nasilje" i kršenje uslovne kazne, Houks je osuđen na 66 nedelja zatvora, uz dodatne zabrane prilaska žrtvama i nepoznatim ženama na javnim mestima i u parkovima.


Ova osuda je pokrenula raspravu o važnosti novog Zakona o bezbednosti na mreži i o potrebi zaštite žrtava "sajberflešinga". Takođe, postavlja se pitanje efikasnosti tretmana lečenja za osobe osuđene za slična krivična dela, kao i o jačanju prevencije ovakvih slučajeva u budućnosti.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading