PUTIN OĆORAVIO BRITANCE, AVION MINISTRA LETEO BEZ NAVIGACIJE! Grant Šaps na meti elektronskog NAPADA! (FOTO)

Autor:

Svet

17.03.2024

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska onesposobila GPS sisteme na čitavih pola sata!

PUTIN OĆORAVIO BRITANCE, AVION MINISTRA LETEO BEZ NAVIGACIJE! Grant Šaps na meti elektronskog NAPADA! (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

Ruska vojska je elektronski hakovala avion britanskog kraljevskog vazduhoplovstva (RAF), u kojem je bio britanski ministar odbrane Grant Šaps, piše Tajms.

Naime, ministar se upravo vraćao iz Poljske, s vežbe NATO "Steadfast defender", kad je Rusija onesposobila GPS sisteme njegovog aviona u blizini ruske eksklave Kalinjingrad.

Foto: www.profimedia.rs

Grant Šaps

LJUTI U LONDONU

- Rusija je ometala signal letelice oko 30 minuta, primoravajući avion da koristi alternativne metode za određivanje lokacije. Šaps je dobio uveravanja da elektronski napad neće ugroziti bezbednost letelice - objavio je Tajms.

Ono što je šokantno jeste činjenica da je putanja aviona koji je trebalo da bude zaštićen od bilo kakve vrste napada bila vidljiva na besplatnim sajtovima, kao što je Flajtradar, tako da je svako mogao da sazna njegovu lokaciju.

Izvor britanskog ministarstva odbrane rekao je listu da, iako je britansko vazduhoplovstvo dobro pripremljeno da se nosi s takvim napadima, oni mogu predstavljati nepotreban rizik za civilne avione i dovode u opasnost živote putnika.

- Za ovo nema opravdanja, to je veoma neodgovoran potez Rusije - rekao je sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

NAPADI IZ SIRIJE

Međutim, ovo nije prvi put da je Rusija elektronski napala avion RAF. Doduše, nikad iznad Britanije, već isključivo tamo gde Moskva smatra da su nezvani gosti.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

RAF

- Takvi napadi se uglavnom vrše na avione koji poleću iz britanske vazduhoplovne baze Akrotiri na Kipru, a napadaju ih ruski sistemi koji se verovatno nalaze u Siriji. Bilo je primera da su na meti bili i F-35, odnosno tajfuni, transportni avioni A-400M i vojadžeri - navodi Tajms.

Štite baze i važne ciljeve

Tomas Vitington, stručnjak za elektronsko ratovanje u britanskom kraljevskom institutu, kaže da rusko ometanje satelitskih navigacionih sistema postaje sve češće.

- Izgleda da Rusi pokušavaju da od satelitski vođenog oružja zaštite baze ili mesta gde su koncentrisane njihove trupe ili strateški ciljevi. Moskva pokušava da onesposobi oružje koje američki GPS sistem koristi za lociranje ciljeva - dodaje Vitington.

Aktivni iznad Crnog mora

Pre samo mesec dana poremećaj GPS sistema je prijavljen i na zapadnom delu Crnog mora, verovatno kao rezultat delovanja ruskih sistema za elektronsko ratovanje. Zanimljivo je da se to dogodilo u vreme kada je nad tim delom bio aktivan američki izviđački dron.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading