MAHMUD ABAS IMENOVAO NOVOG PREMIJERA PALESTINSKIH VLASTI! Prethodni podneo ostavku, pred njim je TEŽAK zadatak!

Autor:

Svet

14.03.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mohamad Mustafa preuzima dužnost premijera zamenjujući Mohameda Štajaha, koji je podneo ostavku u februaru zajedno sa ostatkom vlade.

MAHMUD ABAS IMENOVAO NOVOG PREMIJERA PALESTINSKIH VLASTI! Prethodni podneo ostavku, pred njim je TEŽAK zadatak!

Foto: Tanjug/AP

Danas je palestinski predsednik Mahmud Abas imenovao Mohamada Mustafu za premijera Palestinske vlasti (PA), što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Ovo imenovanje dolazi u vreme kada postoji sve veći pritisak da se reformiše upravno telo okupiranih palestinskih teritorija i poboljša njegova vladavina na okupiranoj Zapadnoj obali. Mustafa ima zadatak da vodi humanitarnu pomoć i rekonstrukciju pojasa Gaze, kao i da sprovede reforme u institucijama palestinske vlasti, prenosi palestinska državna novinska agencija VAFA.

Ostavka prethodnog premijera

Mohamad Mustafa preuzima dužnost premijera zamenjujući Mohameda Štajaha, koji je podneo ostavku u februaru zajedno sa ostatkom vlade. Ova promena predstavlja važan korak u političkom smislu i izaziva brojne spekulacije o budućim političkim potezima palestinskih vlasti.

Vladavina Hamas-a u Gaz i Palestinskoj vlasti na Zapadnoj obali

Posebno zanimljiv deo ove vesti je podsećanje na činjenicu da su Palestinske vlasti, koje su dominirale političkom partijom Fatah, imale administrativnu kontrolu nad Gazom do 2007. godine, kada je Hamas pobedio na opštim izborima na okupiranim teritorijama i proterao PA iz pojasa Gaze. Od tada Hamas vlada Gazom, dok PA vlada delovima Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Ovo imenovanje predstavlja važan korak ka političkoj stabilnosti i unapređenju situacije na palestinskim teritorijama, a javnost sa nestrpljenjem iščekuje prve poteze novog premijera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading