UBICA GRADOVA PRETI ZEMLJI: Kolike su šanse da najopasniji asteroid udari u planetu 2029. godine?

Autor:

Svet

09.03.2024

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako procenjeno rastojanje nije novo, mnogi su smatrali da postoji opasnost da mu neki asteroid dovoljno promeni putanju da udari u Zemlju.

UBICA GRADOVA PRETI ZEMLJI: Kolike su šanse da najopasniji asteroid udari u planetu 2029. godine?

Foto: shutterstock

Asteroid Apofis, otkako je otkriven 2004. godine, smatra se asteroidom koji je najopasniji po našu planetu.

Međutim, šansa da ovaj „ubica gradova“ i „bog haosa“, kako ga nazivaju, zaista udari u Zemlju kad u aprilu 2029. bude proletao tik kraj nje iznosi nula odsto, tvrdi tim astronoma koji je predvodio Pol Vigert, profesor Vestern Univerziteta u kanadskom gradu Londonu, u pokrajini Ontario.

Apofis je asteroid koji je zaostao formiranjem Sunčevog sistema pre oko 4,6 milijardi godina, i u obliku je kikirikija prečnika od 340 metara. To znači da je dovoljno velik da uništi grad u koji udari, ali ne i celu planetu, pa ga zato i smatraju „ubicom gradova“, a ne „ubicom planeta“. Prema proračunima, 13. aprila 2029. približiće se Zemlji na 37.400 kilometara, što je jedna desetina rastojanja između naše planete i Meseca, navodi portal Lajv sajens.

Iako procenjeno rastojanje nije novo, mnogi su smatrali da postoji opasnost da mu neki asteroid dovoljno promeni putanju da udari u Zemlju.

-Proračunali smo puteve svih poznatih asteroida korišćenjem detaljne kompjuterske animacije Solarnog sistema i procenjena je mogućnost da se takav neželjeni događaj dogodi. Na sreću, ne očekuje se takav sudar, naveo je Vigert u saopštenju.


Studiju je prihvatio za objavljivanje Planetary Science Journal, a može da se pročita na portalu arXiv.


-Imajući u vidu koliko blizu Zemlje će biti Apofis, postoji mogući rizik da će ga pomeranje putanje približiti Zemlji. Hipotetički, drugi asteroid koji bi udario u njega mogao bi da dovede do tog scenarija, što nas je motivisalo da to proučimo koliko god malo verovatno bilo, rekao je Bendžamin Hajat, saradnik na studiji i astronom Univerziteta Vaterlo u Kanadi.

-Asteroid Apofis nas je fascinirao od otkrića 2004. jer je prva stvarna pretnja za našu planetu koju smo identifikovali. Čak i sada, kada znamo njegovu putanju i da će nas promašiti, astronomi su na oprezu. To je asteroid koji ne možemo da prestanemo da posmatramo, rekao je Vigert.

Apofis je ime dobio po staroegipatskom božanstvu u obliku zmije koje se na srpskom naziva Apep. On je bog haosa i tame i svake noći pokušava da uništi boga sunca Ra. Kasnije ga, u mitologiji, ubija Set, koji preuzima ulogu boga noći.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading