ELON MASK PRED SUDIJOM: Teške optužbe otpuštenih radnika protiv vlasnika SpaceX: Toleriše seksualnu diskriminaciju

Autor:

Svet

05.03.2024

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SpaceX je optužen za kršenje Nacionalnog zakona o radnim odnosima, koji štiti prava radnika da se zajedno druže i zalažu za bolje uslove rada

ELON MASK PRED SUDIJOM: Teške optužbe otpuštenih radnika protiv vlasnika SpaceX: Toleriše seksualnu diskriminaciju

Foto: Tanjug/AP

Proizvođač raketa SpaceX u utorak će se pojaviti pred sudijom američkog odbora rada kako bi se suočio sa tvrdnjama da je otpustio osam inženjera, jer su kritikovali generalnog direktora Elona Maska i optužili ga za seksističko ponašanje u pismu rukovodiocima kompanije.

Slučaj pred sudijom za administrativno pravo Nacionalnog odbora za radne odnose, Sharon Steckler, u Los Anđelesu podstakao je SpaceX da podnese tužbu u januaru tražeći da spreči njeno dalje napredovanje tvrdnjom da postupak sprovođenja u okviru odbora krši Ustav SAD.

Generalni savetnik NLRB-a, koji deluje kao tužilac, tvrdi da je SpaceX prekršio američki zakon o radu otpuštajući inženjere 2022. godine nakon što su proširili pismo u kojem optužuju Maska za seksističko ponašanje i tvrdeći da kompanija toleriše diskriminaciju žena.

SpaceX je optužen za kršenje Nacionalnog zakona o radnim odnosima, koji štiti prava radnika da se zajedno druže i zalažu za bolje uslove rada. Inženjeri su posebno podneli žalbe kalifornijskoj agenciji za građanska prava optužujući SpaceX da toleriše seksualnu diskriminaciju i da se osveti radnicima koji su se žalili.

SpaceX je negirao da je počinio prekršaj dok je napadao osnovne funkcije odbora za rad u tužbi, koju je podneo federalnom sudu u Teksasu. Sudija je prošlog meseca preneo slučaj u Kaliforniju, navodeći činjenicu da se tamo vodi postupak Odbora za rad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading