ALIJANSA SE I DALJE ŠIRI U STRAHU OD RUSIJE: NATO otvorio vazduhoplovnu bazu u neposrednom komšiluku (VIDEO)

Autor:

Svet

05.03.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

ALIJANSA SE I DALJE ŠIRI U STRAHU OD RUSIJE: NATO otvorio vazduhoplovnu bazu u neposrednom komšiluku (VIDEO)

Foto: YouTube/Reuters/Printscreen

Severnoatlantska alijansa otvorila je u ponedeljak preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji, a presedan u dosadašnjoj praksi je u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici.

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, zvanično je u ponedeljak proglasio otvorenom NATO vazduhoplovnu bazu Kučova.

Prema njegovim rečima ova baza će "služiti Severnoatalntskoj alijansi za operativne i taktičke namene".

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova "velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO" u toj zemlji.

- NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija, jer ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove - rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide "dostojnog i posvećenog partnera".

Premijer Albanije, Edi Rama, izrazio je veliku zahvalnost svim faktorima koji su pomogli u otvaranju ove baze, od NATO, do lokalnog stanovništva za koje će, kako je rekao od sada biti više radnih mesta.

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored svoje vojne namene ova baza pružaće pomoć susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama, stoga je, prema rečima albanskih zvaničnika, baza Kučova važna ne samo za Albaniju, već i za ceo region.

Rekonstrukcija baze Kučova počela je u januaru 2022. godine i od tada se radi na ograđivanju i obezbeđenju, kao i na zaštiti okolnog područja u kojem se nalazi ovaj vojni objekat.

Rekonstrukcija vazdušne baze Kučova je deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer, Edi Rama, i američki državni sekretar, Entoni Bliken.

Američki državni sekretar je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading