NATO ŠIRI SVOJE AKTIVNOSTI NA ZAPADNOM BALKANU: Jedna država članica Alijanse iz komšiluka dobija modernu vazduhoplovnu bazu!

Autor:

Svet

02.03.2024

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnoatlantski vojni savez otvoriće svečano u ponedeljak, 4. marta, preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji, a presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti objekat koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici.

NATO ŠIRI SVOJE AKTIVNOSTI NA ZAPADNOM BALKANU: Jedna država članica Alijanse iz komšiluka dobija modernu vazduhoplovnu bazu!

Foto: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

Baza na mestu starog vojnog aerodroma iz ere Envera Hodže 

''Zato je NATO kroz svoj namenski program za investicije i bezbednost potrošio 45,8 miliona evra od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj deo od oko pet miliona evra i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže'', piše u tekstu.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Severnu Makedoniju i obe zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

''Na velikim vežbama NATO 2021. i 2023. godine proverevan je brzi razmeštaj američke vojske iz kontinentalnog dela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji gde su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vežbe Kučova se biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkan'', piše u tekstu.

Aerodrom ima dve poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara

Gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vreme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letelica albanske avijacije.'

''U vreme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili delove aviona i pokrali sve što se dalo odneti. Posle tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja'', dodaje se.

Nakon što se Albanija okrenula ka NATO u 21. veku počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljeni su pista i ostale površine aerodroma.

Sada je to savremena baza sa dve poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading