VELIKI USPEH NEMAČKE POLICIJE: Razbijena najveća kriminalna internet platforma u zemlji - imali čak 180.000 korisnika!

Autor:

Svet

03.03.2024

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka policija uspešno je sprovela akciju razbijanja najveće kriminalne onlajn platforme na nemačkom jezičkom području, koja je okupljala preko 180.000 korisnika. Ova opsežna operacija rezultirala je hapšenjem šest osoba odgovornih za vođenje i održavanje ove ilegalne mreže.

VELIKI USPEH NEMAČKE POLICIJE: Razbijena najveća kriminalna internet platforma u zemlji - imali čak 180.000 korisnika!

Foto: Shutterstock

Platforma "Crimemarket" (Krajmmarket) bila je poznata kao "nemački Amazon za onlajn kriminal", izveštava Dojče velea. Ova platforma, koja je poslužila kao digitalno središte za različite nezakonite aktivnosti, sada je uspešno razbijena od strane nemačke policije.

Server ove organizacije zaplenjen je na Islandu

Akcija je obuhvatila više od 100 pretresa, rezultirajući hapšenjem ukupno šest osoba, uključujući i glavnog osumnjičenog, 23-godišnjeg muškarca iz Koršenbroiha, nedaleko od Diseldorfa. Ovom pojedincu se trenutno sudi zbog pranja novca i kompjuterske prevare, a istražitelji su ga identifikovali kao ključnog igrača u vođenju ove kriminalne mreže.

Server ove organizacije, koji je bio ključan za funkcionisanje platforme "Crimemarket", zaplenjen je na Islandu. Ova zaplena predstavlja značajan korak u suzbijanju digitalnog kriminala, s obzirom na to da će istražitelji imati pristup važnim informacijama o korisnicima, transakcijama i drugim relevantnim podacima koji će poslužiti u daljim istražnim radnjama.

Težište racije bilo je u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, gde je pretreseno ukupno 36 objekata. U njima su zaplenjeni brojni dokazi, poput mobilnih telefona i IT-uređaja, kao i droge te 600.000 evra u gotovini i pokretnim vrednostima.

Platformu koristilo 180.000 korisnika

Platforma je, kako su objasnili istražni organi, bila aktivna na regularnom internetu, a ne na Darknetu i bila je dostupna svima.

- Prema tome, mnogi maloletnici su bili korisnici te platforme - rekla je Mirijam Brauns, iz policije u Diseldorfu. Zastrašujuće je, kako je pojasnila, koliko je bilo lako na internetu vršiti kriminalne radnje i to na svima dostupnim stranicama.

Na toj platformi bilo je registrovano više od 180.000 korisnika. Na njoj su bile nuđene kriminalne usluge, ali i detaljna uputstva za teška krvična dela, kao i droge.

Nakon uspešne policijske akcije, došlo je do značajnih promena na toj sceni. Svi podaci koji su se nalazili na platformi su u rukama policije. Administratori, moderatori i korisnici „Crimemarketa” sada moraju računati sa krivičnim merama.

- Korisnici od danas moraju očekivati da će im se policija ubrzo obratiti - rekla je Brauns.

- Danas je “Crimemarket” zatvoren - rekao je u svom obraćanju javnosti ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (CDU), prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading