ŠPIJUNSKI AVIONI OPET IZNAD AMERIKE?! Odmah digli avione - sve oči uprte u nebo!

Autor:

Svet

24.02.2024

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka komanda je poslala avione da istraže objekat.

ŠPIJUNSKI AVIONI OPET IZNAD AMERIKE?! Odmah digli avione - sve oči uprte u nebo!

Foto: Printscreen Twitter/Rawsalters

Američka vojska prati mali balon na velikoj visini koji lebdi iznad teritorije SAD, ali ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, saopštili su američki zvaničnici.

NORAD, vojna komanda odgovorna za protivvazdušnu odbranu iznad SAD i Kanade, potvrdila je ranije da je otkrila objekat i navela da on lebdi na visini oko 13.000 metara, prenosi CBS njuz. 

Američka komanda je poslala avione da istraže objekat.

"Balon su presreli pripadnici NORAD-a iznad Jute, koji su utvrdili da nije manevarski i da ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. NORAD će nastaviti da prati i nadgleda balon", navedeno je u saopštenju NORAD-a.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) takođe je potvrdila da balon ne predstavlja opasnost za obavljanje letova.

Jedan američki zvaničnik rekao je za CBS njuz da se čini da je balon napravljen od folije i da ispod njega visi mala kutija u obliku kocke, ali da njegovo poreklo i namena još su nepoznati.

Incident se dogodio godinu dana nakon što je, prema tvrdnjama američkih vlasti, kineski balon sa sofisticiranom špijunskom opremom leteo iznad kontinentalnog dela SAD tokom nekoliko dana. 

Peking tvrdi da je taj balon trebalo da prikuplja meteorološke podatke i da je "daleko skrenuo sa planiranog kursa“ zbog jakog vetra. 

Američka vojska ga je na kraju oborila kod obale Južne Karoline 4. februara 2023. godine, a kineski balon postao je u tom trenutku glavna diplomatska sporna tačka između SAD i Kine i razlog da državni sekretar SAD Entoni Blinken otkaže put u Peking planiran tog meseca.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading