PEKING OBNAVLJA ''PANDA DIPLOMATIJU'' Kina planira da pošalje ovoj državi poseban poklon kao znak smanjivanja tenzija!

Autor:

Svet

22.02.2024

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peking planira da ponovo izrazi svoje dugogodišnje prijateljstvo prema Sjedinjenim Američkim Državama, šaljući novi par džinovskih pandi u zoološki vrt u San Dijegu. Ovaj potez sledi nakon povlačenja gotovo svih pandi koje su bile pozajmljene američkim zoološkim vrtovima usled pogoršanih odnosa između dve zemlje.

PEKING OBNAVLJA ''PANDA DIPLOMATIJU'' Kina planira da pošalje ovoj državi poseban poklon kao znak smanjivanja tenzija!

Foto: Shutterstock

Nedavno potpisani sporazumi o saradnji između Kineskog udruženja za zaštitu divljih životinja i zooloških vrtova u San Dijegu i Madridu, uz pregovore sa vrtovima u Vašingtonu i Beču, predstavljaju novu fazu saradnje na očuvanju pandi, prema informacijama agencije Sinhua, prenosi AP.

Zvaničnici zoološkog vrta San Dijego izrazili su optimizam u vezi s dolaskom dve pande  - mužjaka i ženke, očekujući njihov dolazak krajem leta pod uslovom odobrenja dozvola i ispunjenja drugih neophodnih uslova.

Megan Oven iz Saveza za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega izjavila je da su ''veoma uzbuđeni i puni nade'' povodom ovog događaja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lenny Ignelzi

 

Kina pokrenula inicijativu nakon susreta Si Đinpinga i Bajdena

Finansijski, zoološki vrtovi obično plaćaju milion dolara godišnje za dve pande, a taj novac ide ka kineskim naporima u očuvanju prirode, prema izveštaju američke Kongresne službe za istraživanje iz 2022. godine.

Ovo je deo inicijative koju je Kina pokrenula nakon susreta kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika SAD Džozefa Bajdena, gde su izrazili nameru da smanje tenzije u odnosima između njih.

Kina razmatra slanje para pandi koji bi uključivali potomka Bai Jun i Gao Gaoa, dvoje bivših stanovnika zoološkog vrta, što je otkrila stručnjak za ponašanje pandi, Megan Oven.

Dugogodišnje prijateljstvo između Kine i SAD simbolizovano je poklonom pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu 1972. godine, predstavljajući crno-bele pande kao simbol bilateralne saradnje, prenosi Tanjug.

Kina je kasnije pozajmljivala pande zoološkim vrtovima širom sveta kako bi doprinela uzgoju i povećanju populacije ovih ugroženih životinja. Saradnja sa SAD, Španijom i Austrijom rezultirala je rođenjem 28 pandi u tim zemljama, prema izveštaju Sinhue.

Najnoviji sporazum obuhvatiće istraživanje o prevenciji bolesti, zaštiti staništa i podršci izgradnji kineskog nacionalnog parka panda, što dodatno naglašava značaj saradnje u očuvanju ovih dragocenih vrsta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading