(VIDEO) PUTINOVA NAJOPASNIJA RAKETA DOBILA IME

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

25.03.2018

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi su prvi put u istoriji ruske armije glasanjem izabrali imena za novo rusko oružje, koje je nedavno u obraćanju naciji predstavio Vladimir Putin. Tako je nova krstareća raketa dobila ime "Burevestnik", laserski kompleks je nazvan "Peresvet", a bespilotni dron - "Posejdon".

RepublikaFoto: twitter.com/TrendyNewsBits
Foto: Ilustracija

Neobična akcija na sajtu ruskog Ministarstva odbrane privukla je skoro osam miliona Rusa. Glasanje je trajalo 22 dana, a organizovano je na predlog ruskog predsednika.

100.000 predloga

Favorit glasanja bila je krstareća raketa, za koju je predloženo više od 100 hiljada imena, a dobila je i ubedljivo najviše glasova.

Za svaku vrstu oružja Rusi su davali na stotine i hiljade kreativnih predloga, a ideje su stizale i od poznatih Rusa.

Glavna urednica Sputnjika i RT Margarita Simonjan dala je predlog da krstareća raketa bude nazvana "Volođa".

Vladimir Putin

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov je smatrao da novo strateško oružje treba da nosi ime "Palmira", u znak sećanja na ruske vojnike poginule u Siriji.

Deputat Državne dume iz Liberalno-demokratske partije Rusije Mihail Degtjarov je rekao da se raketa može nazvati "Golub mira".

"Američka mašta"

Potpredsednik Saveta Federacije Nikolaj Fjodorov je predložio dva naziva - "Američka mašta" i "Polarna lisica", a pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov je rekao da se oružje može nazvati "Givi", u čast ubijenog komandanta bataljona "Somali" iz Donbasa Mihaila Tolstiha.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading