"TRAGIČAN SIMBOL BRUTALNOSTI LUKAŠENKA" U zatvoru preminuo beloruski Navaljni

Autor:

Svet

20.02.2024

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lednik je uhapšen u decembru 2022. godine i osuđen je na tri godine zatvora zbog klevetanja Aleksandra Lukašenka.

"TRAGIČAN SIMBOL BRUTALNOSTI LUKAŠENKA" U zatvoru preminuo beloruski Navaljni

Foto: Tanjug/UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Bivši član beloruske Socijaldemokratske partije, Ihar Lednik (64), koji je osuđen na tri godine zatvora zbog klevetanja predsednika te države, Aleksandra Lukašenka, preminuo je u beloruskom zatvoru, javlja danas ANSA.

- Ihar Lednik, bivši član Beloruske socijaldemokratske partije, aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini - saopštila je ta stranka na Telegramu, a vest je potvrdila nevladina organizacija za ljudska prava Vjasna.

On je uhapšen u decembru 2022. godine i osuđen je na tri godine zatvora zbog klevetanja Lukašenka, nakon objave u novinama Socijaldemokratske partije. Iz njegove stranke su istakli da se tokom služenja zatvorske kazne njegovo stanje "znatno pogoršalo" i on je bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnog problema, kao i da je patio od srčanog problema, ali nije naveden uzrok smrti.

Lider beloruske opozicije, Svetlana Tihanovskaja, oglasila se na platformi X (Tviter) povodom smrti Lednika.

- Srce mi je slomljeno nakon smrti političkog zatvorenika Lednika, jednog od lidera beloruske Socijaldemokratske partije i neumornog borca za slobodu. Ova smrt je tragičan simbol brutalnosti režima Lukašenka. On mora odgovarati za svačiju smrt, za svakog palog heroja - poručila je Tihanovskaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading