DOPUSTIO VOJSCI DA SME DA PUCA NA NAROD! Lukašenko promenio zakon i šokirao svet, a evo šta je JOŠ UVEO

Autor:

Svet

08.02.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije dao je daleko veća ovlašćenja unutrašnjim službama i snagama nego ikada pre

DOPUSTIO VOJSCI DA SME DA PUCA NA NAROD! Lukašenko promenio zakon i šokirao svet, a evo šta je JOŠ UVEO

Foto: Tanjug/AP

Oružane snage Belorusije, u prvom redu vojska i policija imaće ubuduće pravo da pucaju na građane ako smatraju da je to potrebno, a da posle ne odgovaraju za to na sudu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko promenio je Zakon o unutrašnjim službama i Zakon o oružanim snagama. 

Na ovaj način ućutkao je sve buduće pokušaje demonstracija onih koji se ne slažu s njegovom politikom i odlukama države. 

Promenama tih zakona beloruska vojska dobila je ovlašćenja da upotrebiti oružje prema demonstrantima, a da za to ne odgovara.

Lukašenkovu odluku objavili su aktivisti Gajuna koji tvrde kako se za slučaj ranjavanja ili smrti građana odmah obaveštavaju tužioci i istražni organi, ali pripadnik vojske ne odgovara za smrt ili ranjavanje.

U zakonu se navodi kako je reč o ekstremnim situacijama te da je za njih potrebna ekstremna mera, prenosi DW.

Belorusija se suočava s unutrašnjim nemirima zbog uključenosti u rat s Ukrajinom i čestim protestima koji bi novim zakonom mogli biti svedeni na minimum. Vojska i policija već su koristili oružje na protestima te je ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi.

Trenutno se u beloruskim zatvorima nalazi 1413 političkih zatvorenika. To je praksa koju je Lukašenko preuzeo od svoga mecene Vladimira Putina, koji takođe svoje političke protivnike drži u zatvoru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading