MINSK ĆE KAŽNJAVATI ''NETRADICIONALNE ODNOSE'': Belorusija pripremila nacrt zakona- tiče se LGBT populacije!

Autor:

Svet

19.02.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom potezu koji je izazvao kontroverze, Belorusija je pripremila nacrt zakona kojim se uvode kazne za ''promovisanje netradicionalnih odnosa'', posebno ciljajući na LGBT zajednicu, prenela je danas agencija Rojters.

MINSK ĆE KAŽNJAVATI ''NETRADICIONALNE ODNOSE'': Belorusija pripremila nacrt zakona- tiče se LGBT populacije!

Foto: Tanjug/AP

Državni tužilac Belorusije, Andrej Šved, obavestio je poslanike da je predstavljen predlog zakona koji uvodi administrativnu odgovornost za promovisanje ''nenormalnih odnosa, pedofilije i dobrovoljnog odbijanja da se imaju deca''.

Nacrt zakona se trenutno nalazi u proceduri usvajanja, a ukoliko bude usvojen, postaće deo pravne regulative zemlje.

Homoseksualnost je dekriminalizovana u Belorusiji 1994. godine, ali je važno napomenuti da istopolni brakovi nisu priznati, a Parade ponosa nisu dozvoljene. Ovakav pravni okvir sada dodatno stavlja pripadnike LGBT zajednice u nezavidan položaj.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nije nepoznat po svojim kontroverznim stavovima i diskriminatornim izjavama prema LGBT zajednici, posebno prema gej muškarcima. Njegovo javno ismevanje i vređanje pripadnika LGBT populacije dodatno je izazvalo negodovanje međunarodne zajednice.

Ovaj potez Belorusije podseća na slične zakone koji su već usvojeni u nekim drugim postsovjetskim zemljama. Na primer, Rusija je 2013. godine usvojila zakon o anti-gej propagandi, kojim se zabranjuje javno izražavanje načina života pripadnika LGBT zajednice.

Prošlog decembra, Vrhovni sud Rusije otišao je korak dalje zabranivši "međunarodni LGBT društveni pokret", označivši ga kao ekstremističku organizaciju, prenosi Tanjug.

Međunarodne organizacije za ljudska prava već su reagovale na najnoviji razvoj događaja u Belorusiji, izražavajući duboku zabrinutost zbog potencijalnog ugrožavanja ljudskih prava i sloboda pripadnika LGBT zajednice.

Ostaje da se vidi kako će međunarodna zajednica odgovoriti na ovu situaciju i kakve će posledice ovaj nacrt zakona imati po LGBT zajednicu u Belorusiji.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading