RUSKI VAGNEROVCI OBUČAVAJU BELORUSKU VOJSKU: Evo šta britansko ministarstvo odbrane otkriva o njihovom prisustvu u Belorusiji!

Autor:

Svet

04.02.2024

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski Vagnerovci obučavaju belorusku vojsku, procenjuje britansko ministarstvo odbrane

RUSKI VAGNEROVCI OBUČAVAJU BELORUSKU VOJSKU:  Evo šta britansko ministarstvo odbrane otkriva o njihovom prisustvu u Belorusiji!

Foto: Tanjug/AP


Britansko ministarstvo odbrane iznelo je procenu da je manje od 1.000 pripadnika ruske paravojne grupe Vagner ostalo u Belorusiji, gde navodno obučavaju beloruske vojnike. Ova procena je deo šireg izveštaja o prisustvu Vagnerovaca u Belorusiji, koji je izazvao pažnju međunarodne zajednice.

Prisustvo Vagnerovaca od juna 2023. godine

Prema saopštenju britanskog ministarstva odbrane, Vagnerovci su prisutni u Belorusiji od juna 2023. godine, kada je njihov broj bio oko 8.000. Prema ovoj proceni, manje od 1.000 pripadnika ove paravojne grupe ostalo je u zemlji, gde nastavljaju sa obukom beloruskih vojnika.

- Oni su prisutni u zemlji od juna 2023. godine kada je u Belorusiji bilo oko 8.000 Vagnerovih plaćenika. Vagnerovci skoro sigurno nastavljaju da obučavaju belorusku vojsku i bezbednosne snage - navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X.


Maloverovatno da će beloruski predsednik promeniti ovlašćenja Vagnerovcima

Britansko ministarstvo odbrane takođe ističe da je "malo verovatno" da će beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko promeniti ovlašćenja pripadnicima paravojne formacije. Oni su uključeni u obuku trupa ministarstva unutrašnjih poslova, ali je malo verovatno da će direktno učestvovati u održavanju unutrašnje i granične bezbednosti u Belorusiji.

- Oni su uključeni u obuku trupa ministarstva unutrašnjih poslova, ali je malo verovatno da će direktno učestvovati u održavanju unutrašnje i granične bezbednosti u Belorusiji - navode iz britanskog ministarstva.


Prisustvo Vagnerovaca koristi Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine

Analitičari ističu da prisustvo Vagnerovaca u Belorusiji koristi Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, jer je Kijev primoran da drži svoje vojnike raspoređene na granici sa Belorusijom. Ovo dodatno komplikuje geopolitičku situaciju u regionu.

"Rehabilitacija" Vagnerovaca od strane ruskih vlasti

Ranije su britanski mediji objavili da su ruske vlasti počele sa "rehabilitacijom" određenog broja Vagnerovaca, nakon neuspele pobune paravojne grupe u junu prošle godine. Pojedini članovi Vagnera dobili su zvanična dokumenta kojima su identifikovani kao ratni veterani, a sam Vagner je integrisan u komandnu strukturu ruske vojske.
 

(Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Dusan

06.02.2024 21:46

Koje su ovo nebuloze, Vagner obucava beloruse, pa imaju oni svoje specijalce koji vise vrede nego ceo vagner. Vagner je tu, jer mu treba baza blize Nato nacistima