DOK SE DEO EVROPE OGREJAO, DRUGI ĆE OKOVATI LED: Jak ciklon u ove krajeve kontinenta donosi 20 cm snega i olujni vetar do 70 km/h!

Autor:

Svet

16.02.2024

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko severnih predala Evrope danas se premešta ciklon, a njega prati i snažna oblačnost koju prate padavine i vetrovito vreme. U ostatku dana ovaj ciklon će doneti obilnu kišu južnim predelima Švedske i Finske gde je otoplilo, kao i južnom delu Baltika. Severnije se očekuje obilni sneg. Predviđa se da će duvati jaki, na udare i olujni vetrovi, uz ogromne talase na Baltičkom moru.

DOK SE DEO EVROPE OGREJAO, DRUGI ĆE OKOVATI LED: Jak ciklon u ove krajeve kontinenta donosi 20 cm snega i olujni vetar do 70 km/h!

Foto: Tanjug/AP

U narednih 24 sata, ciklon će nastaviti svoj put preko Baltičkog mora, usmeravajući se dalje severoistoku Evrope. Tokom vikenda, očekuje se da će centar ciklona prolaziti kroz severne delove Rusije, donoseći sa sobom intenzivne snežne padavine, olujne vetrove od 60 km/h, te moguće snežne mećave i vejavice.

Nakon što prođe kroz Skandinaviju, Finsku i oblast Baltika, ciklon će ostaviti značajne snežne nanose duž severnih predela Rusije. Centralni delovi Evrope takođe će biti pogođeni prolaznim kišovitim vremenom, uz snažne vetrove, zbog pomeranja hladnog fronta unutar ciklona.

Tokom vikenda se očekuje vetrovito vreme i sneg u Moskvi 

Očekuje se da će ovaj hladni front tokom vikenda izazvati snežne padavine i na drugim delovima evropskog dela Rusije, uključujući i Moskvu, gde se prognozira da će snežna oluja doneti oko deset centimetara snega uz snažne vetrove.

Najveći sneg se prognozira na severoistoku Evrope, gde će padati više od 20 centimetara snega, obuhvatajući centralne delove Švedske, Finske i sever Rusije.

Na jugu Finske i severozapadu Rusije, posebno na području Helsinkija i Sankt Peterburga, očekuje se nevreme sa obilnom kišom i snegom, uz mogućnost pojave ledene kiše. Olujni vetrovi sa udarima od 60-70 km/h povremeno će dodatno otežati situaciju.

U severnim i istočni delovima Evrope posle otopljernja sledi zahlađenje

Današnje otopljenje u severnim i istočnim delovima Evrope, uz porast temperatura, rezultat je prolaska ciklona, koji je istisnuo ledeni vazduh dalje na istok i severoistok. Međutim, nakon što centar ciklona napusti te regione, očekuje se ponovni prodor hladnijeg vazduha iz severa, donoseći zahlađenje, prenosi Telegraf.

Iako je došlo do privremenog otopljenja, zima ne popušta na severu i istoku Evrope, posebno u Skandinaviji i Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading