U JEDNOM DELU EVROPE +27 STEPENI, U DRUGOM -35: Ciklon donosi obilnije snežne padavine, ali i topliju vazdušnu masu

Autor:

Svet

12.02.2024

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažan ciklon sa severa Evrope doneo je severnim i istočnim predelima Evrope novi polarni udar i obilne snežne padavine.

U JEDNOM DELU EVROPE +27 STEPENI, U DRUGOM -35: Ciklon donosi obilnije snežne padavine,  ali i topliju vazdušnu masu

Foto: pixabay.com

Evropa se suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima, sa temperaturama koje se kreću od +27°C do -35°C.

Snažan ciklon je doneo orkansku oluju od Portugalije preko Francuske do Irske i Britanskih ostrva.

U isto vreme, ciklon sa Mediterana doneo je obilne pljuskove sa grmljavinom oblasti Jadrana. Srbija je, sa toplom vazdušnom masom sa severa Afrike, doživela temperature i do 23°C, stvarajući osećaj proleća usred zime.

Snažan ciklon sa severa Evrope doneo je severnim i istočnim predelima Evrope novi polarni udar i obilne snežne padavine.

Skandinavija, Rusija i oblast Baltika okovane su snegom i ledom, uz temperature daleko ispod 0°C. Tokom vikenda, temperature na severu Skandinavije i na severu Rusije spuštale su se i do -35°C.

Podaci pokazuju da je na severoistoku Skandinavije i u severnom delu Baltika temperatura oko -25°C, a na severu evropskog dela Rusije -30°C.

Ciklon koji se premešta preko ovog dela Evrope donosi obilnije snežne padavine, kao i topliju vazdušnu masu prema zapadu Rusije.

Međutim, već sutra se očekuje prodor ledene vazdušne mase sa severa, uz pad temperature vazduha i na širem području Moskve u jutarnjim časovima ispod -20°C.

U naredna 24 sata se očekuju veoma obilne snežne padavine na jugu Skandinavije i u oblasti Baltika, kao i na zapadu Rusije, dok južnije predele Rusije očekuje ledena kiša.

Takođe, oblast Baltika biće pogodjena veoma jakim, na udare i olujnim vetrovima, uz višemetarske talase. Istovremeno, na jugoistoku Španije beleže se letnje temperature od čak 27°C, stvarajući temperaturnu razliku od skoro 60 stepeni između jugozapada i severistoka Evrope.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading