EVROPO, SPREMI SE - STIŽE ZEVS! Ovog puta nam neće doneti NEPOGODE I MUNJE, već nešto SASVIM drugo: Evo šta predstavlja ovaj VREMENSKI FENOMEN, i kakvi dani su pred nama!

Autor: D.B.

Vesti

29.01.2024

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kratkoročno, u prvoj polovini naredne nedelje, očekuje se nastavak mini-prolećnog vremena, sa nekoliko stepeni višom maksimalnom temperaturom vazduha.

EVROPO, SPREMI SE - STIŽE ZEVS! Ovog puta nam neće doneti NEPOGODE I MUNJE, već nešto SASVIM drugo: Evo šta predstavlja ovaj VREMENSKI FENOMEN, i kakvi dani su pred nama!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aktuelna vremenska prognoza za Evropu najavljuje dolazak "Zevsa", meteorološkog fenomena koji će doneti visoki pritisak i neobično visoke temperature za ovo doba godine. Očekuje se da će "Zevs" svoje uticaje proširiti iz srca Afrike na gotovo celu Evropu, prvo najizraženije na jugozapadu, a potom i na zapadnu, centralnu i severnu Evropu.

Uticaj "Zevsa" na Evropu

Iako će odstupanja temperature biti značajna, posebno u kontinentalnom delu Evrope, očekuje se da će jak anticiklon "Zevs" doneti čestu pojavu magle i niske oblačnosti.

Prognostički modeli su usaglašeni u predviđanju dugoročnog uticaja "Zevsa", nagoveštavajući da se zima neće vratiti do kraja januara, a verovatno ni u prvim danima februara, jer će "Zevs" zadržati hladnu vazdušnu masu dalje od evropskog prostora.


Mini prolećno vreme u prvoj polovini sledeće nedelje

Kratkoročno, u prvoj polovini naredne nedelje, očekuje se nastavak mini-prolećnog vremena, sa nekoliko stepeni višom maksimalnom temperaturom vazduha. Ova neočekivana promena vremena izaziva pažnju i interesovanje javnosti, posebno zbog izraženih odstupanja od uobičajenih meteoroloških prilika za ovaj period godine.

Najtopliji dani u narednom periodu


Petak i subota doneće prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom, tek na višim planinama sa snegom, a vetar će prolazno biti u pojačanju i skretanju na severozapadni. U periodu od 4 do 7. februara u Srbiji se očekuju najtopliji dani u narednom periodu. Očekuje se sunčano. Maksimalna temperatura će biti i preko 15°C, lokalno i do 17-18°C. Nakon 8. februara očekuje se pogoršanje i zahlađenje sa prolaznom kišom, na planinama sa snegom, a temperature će biti u padu za pet do 10 stepeni i vratiće se na prosečne vrednosti. Dakle, kraj januara doneće Srbiji prohladno vreme, jer će se naše područje nalaziti na rubnom delu hladne vazdušne mase sa istoka koja će se iz Rusije spustiti do oblasti Crnog mora.

Promenljiva prognoza za februar

Početak februara doneće natprosečno toplo vreme, a tokom pojedinih dana temperature će od 4. do 7. februara biti i 10 stepeni iznad proseka, da bi se nakon 8. februara usled zahlađenja vratile na normalne vrednosti. Prema trenutnim prognozama zahlađenje nakon 8. februara bilo bi u umerenom obliku, ali je još uvek veoma rano precizirati da li možda postoji mogućnost i jačeg zahlađenja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading